URL path: Αρχική σελίδα // Σαλμονέλλα (Salmonella enterica), Μοριακή Ανίχνευση

Σαλμονέλλα (Salmonella enterica), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για Σαλμονέλλα (Σαλμονέλα), χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή τεκμηρίωση των λοιμώξεων από αυτό το μικρόβιο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Salmonella enterica είναι ένα κινητό, σχήματος ραβδίου, Gram αρνητικό βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια Enterobecteriacae. Υπάρχουν πάνω από 2.000 ορότυποι που συνθέτουν αυτό το είδος, με τα γονιδιώματα τους να κυμαίνονται σε μήκος από 4.5 έως 5 εκατομμύρια νουκλεοτίδια διατεταγμένα σε κυκλική διαμόρφωση με πλασμίδια. Αυτοί οι ορότυποι μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες στον άνθρωπο που κυμαίνονται από γαστρεντερίτιδα μέχρι τυφοειδή πυρετό, ένα θανατηφόρο νόσημα για περίπου 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η Salmonella enterica μπορεί να βρεθεί φυσικά σε πουλερικά και κόκκινο κρέας και μπορεί επίσης να μολύνει πηγές νερού. Όταν καταναλωθεί από τον άνθρωπο με οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές, τότε το βακτήριο εκκρίνει πρωτεΐνες προσκόλλησης που ονομάζονται προσκολλητίνες και βοηθούν στην προσκόλληση του στα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου. Στη συνέχεια, τα βακτήρια μετατοπίζονται στο ήπαρ και τη σπλήνα, όπου συνεχίζεται ο πολλαπλασιασμός τους. Από το ήπαρ, τα βακτήρια απελευθερώνονται πίσω στο έντερο και στη συνέχεια αποβάλλονται. Σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής, τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τις πηγές νερού. Διάφορα αντιβιοτικά έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στη μείωση της διάρκειας της λοίμωξης.

Οι 3 κύριοι ορότυποι της Salmonella enterica προκαλούν πολύ διαφορετικά συμπτώματα.

Η Salmonella enterica ορότυπος Typhi προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό, που παρουσιάζεται αρχικά με εμετό και διάρροια. Αυτή η νόσος εξελίσσεται κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, οδηγώντας σε υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος και εξάνθημα στο στήθος ή την κοιλιά. Μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές όπως εντερική αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου και φλεγμονή διαφόρων οργάνων και των οστών.

Η Salmonella enterica ορότυπος Typhimurium και η Salmonella enterica ορότυπος Enteritidis προκαλούν μόλυνση με πολύ ηπιότερα συμπτώματα από την S. typhi, και είναι υπεύθυνα για την πρόκληση σαλμονέλωσης, ενός είδους γαστρεντερίτιδας. Η S. enteritidis είναι πολύ πιο συχνή από την S. typhimurium. Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από έμετο, διάρροια και κοιλιακό πόνο, αλλά συνήθως διαρκεί περίπου επτά ημέρες πριν το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρει να την ελέγξει. Βέβαια σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it