Η μέτρηση της σεροτονίνης στα ούρα, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση ορισμένων καρκινοειδών όγκων και για την παρακολούθηση της θεραπείας τους.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η σεροτονίνη ή αλλιώς 5-υδροξυτρυπταμίνη, είναι μια ινδολαμίνη που συντίθεται από την L-τρυπτοφάνη ένα βασικό αμινοξύ, από κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου. Η σεροτονίνη είναι αποθηκευμένη στα αιμοπετάλια, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η σεροτονίνη διαμεσολαβεί στην καρδιαγγειακή ακεραιότητα, στη νευροδιαβίβαση, στην συστολή των λείων μυϊκών ινών (κινητικότητα γαστρεντερικού), στην απελευθέρωση της προλακτίνης και της αυξητικής ορμόνης καθώς και σε λειτουργίες κατά την πήξη του αίματος. Αυτό το ευρύ φάσμα δράσεων συμβαίνει ως αποτέλεσμα της παρουσίας υποδοχέων σεροτονίνης σε όλο το σώμα.
Η μέτρηση της σεροτονίνης χρησιμοποιείται συχνότερα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση των καρκινοειδών όγκων.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Καρκινοειδές σύνδρομο, κυστική ίνωση, μυϊκή δυστροφία Duchenne, ενδοκαρδίτιδα, ιδιοπαθής υπέρταση, νόσος του Huntington, μεταστάσεις, ημικρανία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κοιλιοκάκη, καρκίνος πνεύμονα (προκαλώντας έκτοπη παραγωγή), πόνος (χρόνιος), καρκίνος κυττάρων παγκρεατικών νησιδίων(προκαλώντας έκτοπη παραγωγή), πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση, σχιζοφρένεια, μυελοειδής καρκίνος θυροειδούς (προκαλώντας έκτοπη παραγωγή). Φάρμακα: Ιμιπραμίνη, μεθυλντόπα, αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), ρεζερπίνη, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) (σιταλοπράμη, δεσμεθυλσιταλοπράμη, φλουοξετίνη, μιλνασιπράνη, νορφλουοξετίνη, παροξετίνη, σερτραλίνη, βενλαφαξίνη), τραμαδόλη (μειώνεται η επαναπρόσληψης της σεροτονίνης)
- Μείωση: Κατάθλιψη, σύνδρομο Down, νόσος Parkinson, φαινυλκετονουρία, νεφρική ανεπάρκεια, τερατώματα (καλοήθη κυστικά)
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.