Η μέτρηση της σφαιρίνης δεσμεύουσας τις φυλετικές ορμόνες (SHBG), χρησιμοποιείται στη διάγνωση και παρακολούθηση γυναικών με συμπτώματα και σημεία υπερβολικής παραγωγής ανδρογόνων (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ιδιοπαθής υπερτρίχωση), στην παρακολούθηση της αντι-ανδρογόνου θεραπείας, στη διάγνωση των διαταραχών της ήβης, στη διάγνωση και παρακολούθηση της νευρικής ανορεξίας, ως συμπληρωματική εξέταση στη διάγνωση της θυρεοτοξίκωσης καθώς και στη διάγνωση και την παρακολούθηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε γυναίκες.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η σφαιρίνη δεσμεύουσα τις φυλετικές ορμόνες (SHBG), είναι μια ομοδιμερής γλυκοπρωτεΐνη μοριακού βάρους 90-100 kDa που συντίθεται στο ήπαρ. Η SHBG δεσμεύει τις στεροειδείς φυλετικές ορμόνες με πολύ υψηλή συγγένεια. Η σειρά συγγένειας των στεροειδών ορμονών με την SHBG είναι: διυδροτεστοστερόνη (DHT) / τεστοστερόνη / οιστρόνη / οιστραδιόλη. Αν και κάθε μονομερής υπομονάδα περιέχει 1 θέση σύνδεσης στεροειδούς ορμόνης, το διμερές τείνει να συνδέεται μόνο με ένα μόνο μόριο ορμόνης (και όχι με 2). Η κύρια λειτουργία της SHBG είναι η μεταφορά των φυλετικών ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος και στους εξωαγγειακούς ιστούς-στόχους. Η SHBG διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση των βιοδιαθέσιμων συγκεντρώσεων των φυλετικών ορμονών μέσω του ανταγωνισμού των ορμονών για τις διαθέσιμες θέσεις δέσμευσης καθώς και μέσω των διακυμάνσεων της συγκέντρωσης της SHBG. Λόγω της υψηλότερης συγγένειας της SHBG για την DHT και την τεστοστερόνη σε σύγκριση με τα οιστρογόνα, η SHBG έχει επίσης σημαντική επίδραση στην ισορροπία μεταξύ βιοδιαθέσιμων ανδρογόνων και οιστρογόνων. Αυξημένα επίπεδα SHBG μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα και σημεία υπογοναδισμού στους άνδρες, ενώ μειωμένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε αρρενοποίηση τις γυναίκες.
 
Οι άντρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα SHBG σε σχέση με τις γυναίκες και η διατροφική κατάσταση συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα της SHBG, πιθανώς με τη μεσολάβηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη ακόμη και χωρίς παχυσαρκία, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα SHBG. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη απόθεση ενδοκοιλιακού λίπους και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 
Οι ενδογενείς ή οι εξωγενώς χορηγούμενες θυρεοειδικές ορμόνες και τα οιστρογόνα, αυξάνουν τα επίπεδα της SHBG. Στους άνδρες, υπάρχει επίσης μια σταδιακή άνοδος που σχετίζεται με την ηλικία, πιθανώς δευτεροπαθώς ως απάντηση στην ήπια μείωση στην παραγωγή τεστοστερόνης. 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it