URL path: Αρχική σελίδα // Σίδηρος (Fe)

Σίδηρος (Fe)

Η μέτρηση του σιδήρου στον ορό, χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση καταστάσεων που αφορούν την παραγωγή και την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και τον μεταβολισμό και τη μεταφορά του σιδήρου.

Περισσότερες Πληροφορίες

Ο σίδηρος (Fe) είναι ένα ανόργανο ιόν, βρίσκεται κυρίως στην αιμοσφαιρίνη και δρα ως μεταφορέας του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και συμμετέχει έμμεσα στην επιστροφή του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες. Αν και η πρωταρχική πηγή σιδήρου στο σώμα είναι η τροφή, μόνο ένα μικρό μέρος του σιδήρου της τροφής μπορεί και απορροφάται. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο ήπαρ και στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα με τη μορφή της φερριτίνης και της αιμοσιδηρίνης και απελευθερώνεται όταν είναι απαραίτητο, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος. Μολονότι τα επίπεδα σιδήρου υποτίθεται ότι είναι υψηλότερα το πρωί λόγω της ημερήσιας διακύμανσης, μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός στη λήψη δειγμάτων το πρωί δεν βελτιώνει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Τοξικότητα μπορεί να συμβεί με κατανάλωση σιδήρου που υπερβαίνει τα 20 mg/kg βάρους σώματος.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Οξεία ηπατίτιδα, απλαστική αναιμία, μετάγγιση αίματος, αιμοχρωμάτωση, αιμολυτική αναιμία, ηπατίτιδα, δηλητηρίαση από μόλυβδο, νεφρίτιδα, κακοήθης αναιμία, πολυκυτταραιμία, σιδηροβλαστική αναιμία, θαλασσαιμία, ανεπάρκεια βιταμίνης Β6. Φάρμακα: Αλκοόλ (κρασί, αιθανόλη), κεφοταξίμη, χλωραμφενικόλη, οιστρογόνα, θειικός σίδηρος, μεθιμαζόλη, μεθοτρεξάτη
  • Μείωση: Απώλεια αίματος, εγκαύματα, καρκίνος, γαστρεκτομή, λοίμωξη, σιδηροπενική αναιμία, kwashiorkor, δυσαπορρόφηση, νέφρωση, μετεγχειρητικές καταστάσεις, εγκυμοσύνη, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σχιζοφρένεια (χρόνια), τετραλογία του Fallot, ουραιμία. Φάρμακα: Μετφορμίνη, αλλοπουρινόλη, ασπιρίνη, χολεστυραμίνη, κορτικοτροπίνη, περγολίδη, προγεσταγόνα, ρισπεριδόνη, τεστοστερόνη

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it