URL path: Αρχική σελίδα // Sneathia sp., Μοριακός Έλεγχος

Sneathia sp., Μοριακός Έλεγχος

Τα βακτήρια του γένους Sneathia εμφανίζονται ως πιθανά παθογόνα της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού. Τα είδη του γένους Sneathia, τα οποία προηγουμένως ήταν ομαδοποιημένα στο γένος Leptotrichia, μπορεί να αποτελούν μέρος του φυσιολογικού μικροβιώματος του ουρογεννητικού συστήματος ανδρών και γυναικών, αλλά συνδέονται επίσης με διάφορες κλινικές καταστάσεις, όπως βακτηριακή κολπίτιδα, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό, αυτόματες αποβολές, βακτηριαιμία μετά τον τοκετό και άλλες διεισδυτικές λοιμώξεις. Τα είδη Sneathia παρουσιάζουν επίσης σημαντική συσχέτιση με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επειδή τα είδη Sneathia είναι σχεδόν αδύνατον να καλλιεργηθούν και να αναγνωριστούν με τις τυπικές μικροβιολογικές καλλιέργειες,  αφενός πολύ λίγα είναι γνωστά για τη φυσιολογία ή τη μολυσματικότητα αυτών των οργανισμών και αφετέρου ο μοναδικός τρόπος ελέγχου της παρουσίας τους είναι μόνο με χρήση σύγχρονων τεχνικών της μοριακής βιολογίας.

Περισσότερες Πληροφορίες

Μια πρόσφατη μελέτη, βασισμένη σε φυλογενετικές και φαινοτυπικές αναλύσεις, έδειξε ότι ο μικροοργανισμός που παλιότερα ήταν γνωστός ως Leptotrichia sanguinegens πρέπει να μεταφερθεί σε ξεχωριστό γένος. Έτσι, δημιουργήθηκε το γένος Sneathia, και το είδος ονομάστηκε επίσημα Sneathia sanguinegens. Τα είδη αυτού του γένους είναι επιμήκη, αρνητικά κατά Gram, μη κινητά βακτήρια που μερικές φορές εμφανίζουν βολβοειδείς προεξοχές.

Τα είδη Sneathia έχουν συσχετιστεί με σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων αποβολών και του πρόωρου τοκετού. Ενώ η κοιλότητα της μήτρας και το αμνιακό υγρό είναι συνήθως στείρα, μπορεί να εμφανιστεί βακτηριακή λοίμωξη που συσχετίζεται συχνά με πρόωρο τοκετό και πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων. Η Sneathia είναι ένα από τα πιο συχνά γένη μικροβίων που ανιχνεύονται στο αμνιακό υγρό και η παρουσία του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, χοριοαμνιονίτιδα και / ή αμνιονίτιδα. Δύο πρόσφατες μελέτες διερεύνησαν τα ποσοστά βακτηριακής προσβολής της αμνιακής κοιλότητας. Τα δείγματα αμνιακού υγρού αναλύθηκαν για την παρουσία βακτηρίων και τα δείγματα από γυναίκες με προεκλαμψία που ήταν θετικά για βακτήρια, το 50% περιείχαν τη Sneathia, ενώ σε δείγματα από γυναίκες που παρουσίαζαν πρόωρο τοκετό που ήταν θετικά για βακτήρια, το 25% περιείχαν τη Sneathia. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μικρόβια Sneathia έχουν την παθογόνο ικανότητα να εισβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας και στον αμνιακό σάκο και έτσι να προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Η Sneathia έχει επίσης εμπλακεί σε βακτηριαιμία μετά τον τοκετό τόσο στο βρέφος όσο και στη μητέρα. Πιο πρόσφατα, αναφέρθηκε μια περίπτωση σηπτικής αρθρίτιδας σε μια υγιή, μη έγκυο γυναίκα, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει την ικανότητα να προκαλεί μολύνσεις και εκτός της αναπαραγωγικής οδού.

Η Sneathia έχει επίσης συσχετιστεί με βακτηριακή κολπίτιδα (BV), την πιο συχνή κολπική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται κλινικά σημαντική διαταραχή επειδή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αύξηση του ποσοστού μετάδοσης του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (STI). Η βακτηριακή κολπίτιδα χαρακτηρίζεται από τη μείωση του αριθμού των κολπικών γαλακτοβακίλλων και από την αύξηση του αριθμού των μικρών αναερόβιων βακτηρίων και κόκκων. Το συνολικό βακτηριακό φορτίο και η ποικιλότητα των ειδών είναι πολύ αυξημένα στην βακτηριακή κολπίτιδα. Η αιτιολογία της βακτηριακής κολπίτιδας δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστεί με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα αποτελεσματική η θεραπεία της και συχνά τείνει να επανέρχεται. Σύγχρονες μοριακές τεχνικές που μπορούν να προσδιορίζουν όλα αυτά τα μικροβιακά είδη που σχετίζονται με τη βακτηριακή κολπίτιδα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα την αιτιολογία της. Αν και αυτές οι μελέτες έχουν αποκαλύψει τη σχέση μεταξύ διαφόρων περιπτώσεων βακτηριακής κολπίτιδας και της παρουσίας της Sneathia sp., ο ρόλος αυτών των βακτηρίων στην αιτιολογία και την παθολογία της νόσου παραμένει υπό διερεύνηση.

Μια πρόσφατη μελέτη του μικροβιώματος του ανδρικού ουροποιογεννητικού συστήματος έδειξε ότι οι άνδρες μπορούν επίσης να αποικιστούν με τη Sneathia και ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αποικισμού και των άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων παθογόνων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Sneathia μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή.

Συνοπτικά, η Sneathia φαίνεται να είναι ένα σημαντικό, αναδυόμενο ευκαιριακό παθογόνο που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του κόλπου και την αναπαραγωγική υγεία. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο γένος. Η ανάλυση στα προφίλ του κολπικού μικροβιώματος (κολπική χλωρίδα) σε περισσότερες από 700 γυναίκες στα πλαίσια του προγράμματος Vaginal Human Microbiome Project, αποκάλυψε ότι τα είδη Sneathia και ιδιαίτερα η S. amnii sp. nov., βρίσκονται συνήθως στον ανθρώπινο κόλπο.

Στη Διαγνωστική Αθηνών ο έλεγχος για την παρουσία της Sneathia στο ουροποιογεννητικό σύστημα ελέγχεται μεμονωμένα και συνδυαστικά μαζί με άλλους μικροοργανισμούς στις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις:

 

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it