Τα σωμάτια Heinz (έγκλειστα αιμοσφαιρίνης) είναι μικρά, ακανόνιστα σωματίδια μετουσιωμένης αιμοσφαιρίνης εντός των ώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα σωμάτια Heinz γίνονται ορατά όταν τα παρασκευάσματα βάφονται με συγκεκριμένες χρωστικές αλλά όχι όταν χρησιμοποιούνται οι κλασικές χρώσεις τύπου Wright. Η παρουσία των σωματίων Heinz σε ένα δείγμα δείχνει ανώμαλη δομή της αιμοσφαιρίνης.
Περισσότερες Πληροφορίες
Τα σωμάτια Heinz είναι ανώμαλες δομές που μπορούν να σχηματιστούν μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Αποτελούνται από μετουσιωμένη αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα σωμάτια Heinz συνδέονται με ορισμένες παθολογικές καταστάσεις και αποτελούν δείκτη οξειδωτικής βλάβης της αιμοσφαιρίνης. Η παρουσία των σωμάτων Heinz αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του διαγνωστικού παζλ κατά την αξιολόγηση αιμολυτικών καταστάσεων.
Τα σωμάτια Heinz σχηματίζονται όταν τα μόρια αιμοσφαιρίνης μετουσιώνονται, συνήθως λόγω έκθεσης σε οξειδωτικό στρες ή ορισμένες χημικές ουσίες, όπως ορισμένα φάρμακα ή τοξίνες. Όταν η αιμοσφαιρίνη εκτίθεται σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να υποστεί δομικές αλλαγές που την αναγκάζουν να σχηματίσει συσσωματώματα, σχηματίζοντας τα σωμάτια Heinz.
Τα σωμάτια Heinz μπορούν να παρατηρηθούν κάτω από το μικροσκόπιο ως μικρά, ακανόνιστου σχήματος και έντονα χρωματισμένα έγκλειστα μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Απεικονίζονται ευκολότερα με ειδικές χρωστικές.
Σε απάντηση στην παρουσία των σωματίων Heinz, ο σπλήνας και το ήπαρ απομακρύνουν τα προσβεβλημένα ερυθρά αιμοσφαίρια από την κυκλοφορία, επειδή γίνονται πιο εύθραυστα και λιγότερο λειτουργικά. Αυτή η διαδικασία απομάκρυνσης είναι μέρος της άμυνας του οργανισμού ενάντια στα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Οι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό των σωματίων Heinz περιλαμβάνουν:
- Ανεπάρκεια G6PD (αφυδρογονάση 6-φωσφορικής γλυκόζης): Η κληρονομική ανεπάρκεια ενζύμου καθιστά τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ευαίσθητα σε οξειδωτική βλάβη.
- Έκθεση σε ορισμένα φάρμακα ή τοξίνες, όπως σουλφοναμίδια και ορισμένες βαφές.
- Αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως ασταθείς παραλλαγές αιμοσφαιρίνης.
Η αναγνώριση και αξιολόγηση των σωματίων Heinz είναι σημαντικές για τη διάγνωση και την κατανόηση της υποκείμενης αιτίας της αιμολυτικής αναιμίας (μιας κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την πρόωρη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Θετικό: Ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD, αναιμία με σωμάτια Heinz, αιμολυτική αναιμία, ομόζυγος β-μεσογειακή αναιμία, μετά από σπληνεκτομή. Φάρμακα: ακετανιλίδη, αμινοσαλικυλικό οξύ, αναλγητικά, ανιλίνη, αντιπυρετικά, χλωρικά, υδροξυλαμίνη, ναφθαλένιο, νιτροβενζόλιο, παράγωγα φαινόλης, φαινυλυδραζίνη, φαινοθειαζίνες, πυριδίνη, ρεζορκίνη, σουλφαπυριδίνη, σουλφόνες, τολβουταμίδη, μεγάλες δόσεις βιταμίνης Κ.
- Αρνητικό: -
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.