URL path: Αρχική σελίδα // Σωματομεδίνη C (IGF-1)

Σωματομεδίνη C (IGF-1)

Η μέτρηση της σωματομεδίνης C στον ορό, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των αναπτυξιακών διαταραχών, για την αξιολόγηση της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης ή της περίσσειας της σε παιδιά και ενήλικες, για την παρακολούθηση της θεραπείας με ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη καθώς και για την παρακολούθηση ασθενών με μεγαλακρία και γιγαντισμό.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η σωματομεδίνη C ή αλλιώς ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 ή αυξητικός παράγοντας ομοιάζων στην ινσουλίνη-1 (Insulin-Like Growth Factor-1, IGF-1) είναι ένα μικρό πολυπεπτίδιο που παράγεται κυρίως στο ήπαρ, μεταφέρεται με το πλάσμα και βρίσκεται δεσμευμένο σε πρωτεΐνες φορείς. Δρώντας μέσω υποδοχέων της κυτταρικής μεμβράνης, ο IGF-1 διεγείρει άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των φυσιολογικών κυττάρων, επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως επηρεάζει και την ανάπτυξη. Τα επίπεδα του IGF-1 στον ορό ρυθμίζονται τόσο από τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης όσο και από τη διατροφική κατάσταση του οργανισμού.

Η αύξηση ή μείωση της αυξητικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί άμεσα αντίστοιχη αύξηση ή μείωση των επιπέδων του IGF-1. Έτσι, αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει ελλείψεις της αυξητικής ορμόνης οφειλόμενες σε ανωμαλίες της υπόφυσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία με αυξητική ορμόνη κατά τις θεραπείες υποκατάστασης της αυξητικής ορμόνης σε ενήλικες ή σε υποφυσιακό νανισμό, επειδή τα επίπεδα του είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών αιχμών. Η μέτρηση της σωματομεδίνης C χρησιμοποιείται επίσης για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της ακρομεγαλίας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ακρομεγαλία, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γιγαντισμός, υπερυποφυσισμός, παχυσαρκία, υποφυσιακός γιγαντισμός, πρόωρη ήβη, εγκυμοσύνη. Φάρμακα: Κορτικοστεροειδή
  • Μείωση: Νευρική ανορεξία, κίρρωση, χρόνια νοσήματα, καθυστερημένη εφηβεία, σακχαρώδης διαβήτης, συναισθηματικό σύνδρομο στέρησης, ηπάτωμα, υποθυρεοειδισμός, υποϋποφυσισμός, kwashiorkor, νανισμός Laron, ηπατική νόσος, διατροφική ανεπάρκεια, όγκοι υπόφυσης.Φάρμακα: Οιστρογόνα

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it