Η μέτρηση του C4 συστατικού του συμπληρώματος στον ορό, χρησιμοποιείται κατά τον έλεγχο ασθενών με πολύ χαμηλή συγκέντρωση ολικού συμπληρώματος, τον έλεγχο του κληρονομικού αγγειοοιδήματος, για την αξιολόγηση της ενεργότητας της νόσου σε συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σε σπειραματονεφρίτιδα, σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία.
Περισσότερες Πληροφορίες
Το συμπλήρωμα είναι ένας όρος που περιγράφει 20 ειδικές πρωτεΐνες του ορού που ανήκουν στις σφαιρίνες και οι οποίες σε συνδυασμό με τα συμπλέγματα αντιγόνου-αντισώματος προκαλούν λύση των ερυθροκυττάρων ευαισθητοποιημένων με το αντίσωμα που περιέχεται στο σύμπλεγμα. Τα εννέα βασικά συστατικά του συμπληρώματος ονομάζονται C1 έως C9.
Το συστατικό του συμπληρώματος C4 είναι ένα από τα εννέα βασικά συστατικά του συνόλου των πρωτεϊνών του συμπληρώματος και συμμετέχει μόνον την κλασική οδό ενεργοποίησης του συμπληρώματος. Το συστατικό C4 βρίσκεται φυσιολογικά και στο ανθρώπινο πρωτόγαλα. Η ανεπάρκεια του συστατικού C4 του συμπληρώματος είναι ένα κληρονομικό αυτοσωματικό υπολειπόμενο γνώρισμα και έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Η ενεργοποίηση των λειτουργιών του συμπληρώματος γίνεται κατά τη φαγοκυτταρική δραστηριότητα, την καταστροφή μικροοργανισμών και την φλεγμονώδη απόκριση. Η μέτρηση των επιπέδων των συστατικών C3 και C4 είναι χρήσιμη για τη διάκριση της αιτίας της σπειραματονεφρίτιδας, επειδή το C3 μειώνεται αλλά το C4 είναι συνήθως φυσιολογικό όταν η αιτία είναι μεταστρεπτοκοκκική.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Καρκίνος, χρόνια κνίδωση, δερματομυοσίτιδα, νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, κερατόκωνος, ρευματοειδής σπονδυλίτιδα
- Μείωση: Χρόνια βρογχίτιδα, κάπνισμα τσιγάρων, συγγενής ανεπάρκεια συστατικού C4, κρυοσφαιριναιμία, σπειραματονεφρίτιδα, πορφύρα Henoch-Schoenlein, ηπατίτιδα (χρόνια ενεργός), κληρονομικό αγγειοοίδημα, υπεργαμμασφαιριναιμία, νόσος άνοσων συμπλεγμάτων, νεφρίτιδα λύκου, έκθεση σε φυτοφάρμακα πυρεθροειδή, νεφρική απόρριψη μοσχεύματος, ορονοσία, υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ενεργός), διάμεση σωληναριακή νεφρίτιδα και ραγοειδίτιδα (σύνδρομο TINU)
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.