Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει ορισμένες γυναίκες, οδηγώντας σε ακανόνιστες περιόδους, κύστεις ωοθηκών και ορμονικές ανισορροπίες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας και μεταβολικές επιπλοκές. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και ορμονοθεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της γονιμότητας. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται στην εξέταση 14 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνεται μαζί με 13 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων των Ενδοκρινών και του Ουροποιογεννητικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογονισμό, δυσλειτουργία της ωορρηξίας και μορφολογία πολυκυστικών ωοθηκών. Συνήθως σχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι η κύρια αιτία γυναικείας υπογονιμότητας και ο επιπολασμός της υπολογίζεται στο 8-10% των γυναικών. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης:
- Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν γλυκόζη, αλλά εάν αυτά τα κύτταρα γίνουν ανθεκτικά σε αυτή την ορμόνη, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν, προκαλώντας επίσης αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στην προσπάθεια του οργανισμού να ελέγξει τη γλυκόζη. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να αναγκάσει το σώμα να παράγει περισσότερα ανδρογόνα
- Περίσσεια ανδρογόνων. Η υπερβολική παραγωγή «ανδρικών ορμονών» από τις ωοθήκες μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και να προκαλέσει υπερτρίχωση και ακμή
- Χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν έναν τύπο παρατεταμένης χαμηλού βαθμού φλεγμονής
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μιας γυναίκας, αλλά είναι πιο συχνά σε νεότερες γυναίκες. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
- Υπογονιμότητα
- Πυελικός πόνος
- Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος ή στην κοιλιά
- Αύξηση βάρους
- Ακμή
Επιπλέον, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακές παθήσεις και υπέρταση.
Πρόληψη
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της εμφάνισης της νόσου και δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων, όπως:
- Ιατρικές θεραπείες, όπως αυτές που βασίζονται στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σε συνδυασμό με οιστρογόνα και προγεστίνη που μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων.
- Αλλαγές του τρόπου ζωής. Έχει αποδειχτεί ότι οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή που αποφεύγει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, η απώλεια βάρους εάν είναι απαραίτητο και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διαχείριση της συμπτωματολογίας.