URL path: Αρχική σελίδα // Τελλούριο (Te)

Τελλούριο (Te)

Το Τελλούριο είναι ένα ημι-μεταλλικό, κρυσταλλικό, εύθραυστο, ασημί-λευκό στοιχείο. Συνήθως έχει τη μορφή μιας σκούρας γκρι σκόνης και διαθέτει τις ιδιότητες τόσο των μετάλλων όσο και των μη-μετάλλων. Το Τελλούριο σχηματίζει πολλές ενώσεις αντίστοιχες με αυτές του Θείου και του Σεληνίου. Το Τελλούριο παραμένει ανεπηρέαστο από το νερό ή το υδροχλωρικό οξύ, αλλά διαλύεται σε νιτρικό οξύ.

Εφαρμογές του Τελλουρίου

Το Τελλούριο χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο στο χάλυβα και σε κράματα με Αλουμίνιο, Χαλκό, Μόλυβδο ή Κασσίτερο. Το Τελλούριο προστίθεται για να βελτιώσει την αντοχή και την αντίσταση στη διάβρωση. Χρησιμοποιείται στον χυτοσίδηρο, σε κεραμικά, σε πυροκροτητές, σε ηλιακούς συλλέκτες, σε ειδικά γυαλιά κλπ. Όταν προστίθεται στο καουτσούκ, το Τελλούριο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης του και το κάνει λιγότερο επιρρεπή στη γήρανση και την επίδραση των ελαίων.

Το Τελλούριο στο περιβάλλον

Το Τελλούριο βρίσκεται στο άνθρακα σε αναλογία μέχρι 2 ppm και αποτελεί την κύρια πηγή αυτού του μετάλλου. Το Τελλούριο μπορεί να προσληφθεί από τα φυτά από το έδαφος και μπορεί να φτάσει σε υψηλα επίπεδα (6 ppm), αν και σχετικά λίγα φυτά από αυτά που τρώγονται έχουν περισσότερα από 0.5 ppm.

Επιπτώσεις του Τελλουρίου στην ανθρώπινη υγεία

Οι ενώσεις του Τελλουρίου συναντώνται σπάνια από τους περισσότερους ανθρώπους. Το Τελλούριο είναι τερατογόνο και η λήψη ακόμη και πολύ μικρών ποσοτήτων, προκαλούν φοβερή μυρωδιά της αναπνοής και αποκρουστική μυρωδιά του σώματος. Οι ενώσεις του Τελλουρίου μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό με την εισπνοή. Οι επιπτώσεις της εισπνοής του Τελλουρίου περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία, μεταλλικά γεύση, πονοκέφαλο, οσμή σκόρδου και ναυτία. Η εισπνοή του Τελλουρίου ερεθίζει τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κατάποση του Τελλουρίου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, δυσκοιλιότητα, έμετο.

Το Τελλούριο δεν έχει καμία γνωστή βιολογική λειτουργία, αν και οι μύκητες μπορούν να το ενσωματώσουν στη θέση του Θείου και του Σεληνίου σε αμινοξέα όπως η τελλουρο-κυστεΐνη και τελλουρο-μεθειονίνη. Οι διάφοροι οργανισμοί δείχνουν μεταβλητή ανοχή στις ενώσεις του Τελλουρίου.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Τελλούριο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Τελλουρίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it