URL path: Αρχική σελίδα // Τεστοστερόνη Ολική

Τεστοστερόνη Ολική

Η μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης στον ορό χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αξιολόγηση των ανδρών με συμπτώματα ή σημεία πιθανού υπογοναδισμού, όπως απώλεια της λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία, γυναικομαστία, οστεοπόρωση ή υπογονιμότητα
  • Αξιολόγηση των αγοριών με καθυστερημένη ή πρόωρη εφηβεία
  • Παρακολούθηση της θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνη
  • Παρακολούθηση της αντι-ανδρογονικής θεραπείας (π.χ. στον καρκίνο του προστάτη, την πρόωρη εφηβεία, τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπερτρίχωσης, κλπ.)
  • Αξιολόγηση των γυναικών με υπερτρίχωση, αρρενοποίηση και ολιγομηνόρροια
  • Αξιολόγηση των γυναικών με συμπτώματα και σημεία ανεπάρκειας της τεστοστερόνης
  • Αξιολόγηση βρεφών με διφορούμενα γεννητικά όργανα
  • Διάγνωση όγκων που εκκρίνουν ανδρογόνα
Περισσότερες Πληροφορίες

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρογόνος ορμόνη. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων στον άνδρα και των δευτερογενών φυλετικών χαρακτηριστικών. Στις γυναίκες, ο κύριος ρόλος της είναι ως πρόδρομο μόριο των οιστρογόνων. Και στα δύο φύλα, ασκεί αναβολικές επιδράσεις και επηρεάζει τη συμπεριφορά.

Στους άνδρες, η τεστοστερόνη είναι το κύριο ανδρογόνο και εκκρίνεται από τα διάμεσα κύτταρα των όρχεων, γνωστά ως κύτταρα Leydig. Η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη και εξέλιξη των γεννητικών οργάνων στον άνδρα, συμβάλλει στη ανάπτυξη των μυών, διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών στις μασχάλες, στο πρόσωπο και την ήβη και προάγει τη σπερματογένεση. Η τεστοστερόνη μετράται συνήθως σε ελέγχους για τη διερεύνηση της ανικανότητας και κατά το έλεγχο της υπογονιμότητας.

Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Τα μέγιστα επίπεδα σημειώνονται στο μέσο του κύκλου. Η μέτρηση της τεστοστερόνης χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση όγκων των ωοθηκών, την υπερτρίχωση και κατά το έλεγχο της υπογονιμότητας.

Η μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα, σε συνδυασμό με την μέτρηση των επιπέδων της ωοθυλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), βοηθά στην αξιολόγηση της πιθανής δυσλειτουργίας των γονάδων (όρχεις και ωοθήκες) και στα δύο φύλα. Η τεστοστερόνη κυκλοφορεί στο αίμα τόσο ως ελεύθερη όσο και ως δεσμευμένη στις πρωτεΐνες του πλάσματος (σφαιρίνη δεσμεύουσα τις φυλετικές ορμόνες, SHBG). Η ολική τεστοστερόνη αποτελεί τη μέτρηση της συνολικά κυκλοφορούσας τεστοστερόνης (ελεύθερης και δεσμευμένης). Η ελεύθερη ή αδέσμευτη τεστοστερόνη είναι η δραστική μορφή τεστοστερόνης.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση (Άνδρες): Όγκοι επινεφριδίων, όγκοι που εκκρίνουν ανδρογόνα, κοιλιοκάκη, σύνδρομο Cushing, υπερθυρεοειδισμός, πρώιμη ήβη, σύνδρομο Reifenstein. Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες: βικαλουταμίδη, σιμετιδίνη, φιναστερίδη, λευπρολίδη, νιλουταμίδη, φαινυτοΐνη, πραβαστατίνη, ριφαμπικίνη, ταμοξιφαίνη, βαλπροϊκό νάτριο
  • Μείωση (Άνδρες): AIDS, αμφοτερόπλευρη κρυψορχία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση, συγγενής επινεφριδιακή υπερπλασία, σύνδρομο Down, σύνδρομο Klinefelter, μυοτονική δυστροφία, πρωτοπαθής υπογοναδισμός, δευτεροπαθής υπογοναδισμός. Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες: καρβαμαζεπίνη, σιμετιδίνη, κορτικοστεροειδή, κυκλοφωσφαμίδη, διγοξίνη, οιστρογόνα, φιναστερίδη, γεμφιβροζίλη, γοσερελίνη, κετοκοναζόλη, λευπρολίδη, ναρκωτικά, πραβαστατίνη, σπιρονολακτόνη, τετρακυκλίνη, βεραπαμίλη
  • Αύξηση (Γυναίκες): Όγκοι επινεφριδίων, σύνδρομο Cushing, μύλη κύηση, παχυσαρκία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν ανδρογόνα, όγκοι ωοθηκών. Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες: αντιεπιληπτικά, βρωμοκρυπτίνη, κλομιφαίνη, δαναζόλη, οιστρογόνα, μινοξιδίλη, πραβαστατίνη, ριφαμπικίνη, ταμοξιφαίνη
  • Μείωση (Γυναίκες): -

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it