Η μέτρηση της βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης στον ορό, χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση όπως και η ελεύθερη τεστοστερόνη, για την αξιολόγηση της υπερτρίχωσης και της αρρενοποίησης στις γυναίκες καθώς και για την αξιολόγηση της λειτουργίας των όρχεων, σε κλινικές καταστάσεις όπου οι πρωτεΐνες δέσμευσης της τεστοστερόνης στον ορό του αίματος, μπορεί να να είναι επηρεασμένες (παχυσαρκία, κίρρωση, διαταραχές του θυρεοειδούς).
Περισσότερες Πληροφορίες
Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρογόνος ορμόνη. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων στον άνδρα και των δευτερογενών φυλετικών χαρακτηριστικών. Στις γυναίκες, ο κύριος ρόλος της είναι ως πρόδρομο μόριο των οιστρογόνων. Και στα δύο φύλα, ασκεί αναβολικές επιδράσεις και επηρεάζει τη συμπεριφορά.
Στους άνδρες, η τεστοστερόνη είναι το κύριο ανδρογόνο και εκκρίνεται από τα διάμεσα κύτταρα των όρχεων, γνωστά ως κύτταρα Leydig. Η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη και εξέλιξη των γεννητικών οργάνων στον άνδρα, συμβάλλει στη ανάπτυξη των μυών, διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών στις μασχάλες, στο πρόσωπο και την ήβη και προάγει τη σπερματογένεση. Η τεστοστερόνη μετράται συνήθως σε ελέγχους για τη διερεύνηση της ανικανότητας και κατά το έλεγχο της υπογονιμότητας.
Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Τα μέγιστα επίπεδα σημειώνονται στο μέσο του κύκλου. Η μέτρηση της τεστοστερόνης χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση όγκων των ωοθηκών, την υπερτρίχωση και κατά το έλεγχο της υπογονιμότητας.
Η μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα, σε συνδυασμό με την μέτρηση των επιπέδων της ωοθυλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), βοηθά στην αξιολόγηση της πιθανής δυσλειτουργίας των γονάδων (όρχεις και ωοθήκες) και στα δύο φύλα. Η τεστοστερόνη κυκλοφορεί στο αίμα τόσο ως ελεύθερη όσο και ως δεσμευμένη στις πρωτεΐνες του πλάσματος (σφαιρίνη δεσμεύουσα τις φυλετικές ορμόνες, SHBG). Η ολική τεστοστερόνη αποτελεί τη μέτρηση της συνολικά κυκλοφορούσας τεστοστερόνης (ελεύθερης και δεσμευμένης). Η ελεύθερη ή αδέσμευτη τεστοστερόνη είναι η δραστική μορφή τεστοστερόνης.
Η συγκέντρωση της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλή, συνήθως μικρότερη του 2% της συνολικής συγκέντρωσης τεστοστερόνης. Στους περισσότερους άνδρες και γυναίκες, περίπου το 50% της συνολικής κυκλοφορούσας τεστοστερόνης συνδέεται με τη σφαιρίνη δεσμεύουσα τις φυλετικές ορμόνες (SHBG) και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου δεσμεύεται με την αλβουμίνη. Οι συνήθεις εργαστηριακές μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης δεν είναι αρκετά ευαίσθητες για την μέτρηση και της ελεύθερης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Συνήθως, τα επίπεδα της βιοδιαθέσιμης (αλλά και της ελεύθερης τεστοστερόνης) συμβαδίζουν με τα επίπεδα της ολικής τεστοστερόνης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι πολλές καταστάσεις και φάρμακα, αυξάνουν ή μειώνουν τη συγκέντρωση της σφαιρίνης δεσμεύουσας τις φυλετικές ορμόνες (SHBG), γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της συγκέντρωσης της ολικής τεστοστερόνης χωρίς απαραίτητα να επηρεάσει την συγκέντρωση της βιοδιαθέσιμης ή της ελεύθερης τεστοστερόνης και αντίστροφα.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.