URL path: Αρχική σελίδα // Τετανική Τοξίνη, Αντισώματα IgG

Τετανική Τοξίνη, Αντισώματα IgG

Ο προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων έναντι της τοξίνης του τετάνου, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ανοσίας έναντι του τετάνου καθώς και για τη μέτρηση της ανοσολογικής απόκρισης μετά τον εμβολιασμό, σε άτομα ύποπτα για διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το Κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani) παράγει μια ισχυρή βιολογική τοξίνη, την τετανοσπασμίνη, που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του τετάνου. Τα Κλωστηρίδια του τετάνου είναι μεγάλα, Gram θετικά, σε σχήμα ραβδιού, αναερόβια βακτήρια, με διαστάσεις περίπου 1 μm πάχος και 3-8 μm μήκος. Η εμφάνιση των Κλωστηριδίων στη χρώση Gram παρομοιάζεται με ρακέτες του τένις ή με πλήκτρα τυμπάνου. Το Clostridium tetani μπορεί να βρίσκεται με τη μορφή σπορίων στο έδαφος ή ως χλωρίδα στο γαστρεντερικό σύστημα των ζώων.

Τα Κλωστηρίδια του τετάνου συνήθως εισέρχονται στον ξενιστή μέσω κάποιας πληγής στο δέρμα και στη συνέχεια αναπαράγονται και δημιουργούν σπόρια. Σε αναερόβιες συνθήκες, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παράγουν δύο ειδών τοξίνες, την τετανολυσίνη και την τετανοσπασμίνη, οι οποίες φθάνουν στα πρόσθια κέρατα του νωτιαίου μυελού ή του στελέχους του εγκεφάλου, με ανάστροφη μεταφορά κατά μήκος των νευρικών αξόνων. Η τετανολυσίνη δεν εξυπηρετεί κάποια γνωστή λειτουργία στο Clostridium tetani και δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα ο λόγος για τον οποίον τα βακτήρια την παράγουν. Η τετανοσπασμίνη είναι μια νευροτοξίνη και προκαλεί την κλινική εκδήλωση του τετάνου εμποδίζοντας τις ανασταλτικές νευρικές ώσεις, παρεμβαίνοντας στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της γλυκίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος.

Η κλινική εικόνα του τετάνου χαρακτηρίζεται από αυξημένο μυϊκό τόνο και σπασμούς που προκαλούνται από οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Οι κράμπες συχνά αρχίζουν στο μυϊκό σύστημα του προσώπου και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους μύες του λαιμού και της πλάτης. Ο ασθενής παραμένει σε διαύγεια. Τέλος, η παράλυση του διαφράγματος και της γλωττίδας προκαλεί το θάνατο του ασθενούς. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ανοσοποιηθεί, ο τέτανος περιορίζεται στο άμεσο περιβάλλον των ιστών που τραυματίσθηκαν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλό.

Ο τέτανος παρατηρείται σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της διαδεδομένης πρακτικής του εμβολιασμού. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι πολύ υψηλότερη στις αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες κοινωνίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μολύνονται με τέτανο περίπου 300.000 άτομα κάθε χρόνο, με το ποσοστό θνησιμότητας να είναι περίπου 50%.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it