URL path: Αρχική σελίδα // Θάλλιο (Tl)

Θάλλιο (Tl)

Το Θάλλιο είναι ένα μπλε-λευκό μέταλλο που βρίσκεται σε ίχνη στον φλοιό της γης. Στο παρελθόν, το Θάλλιο λαμβανόταν ως παραπροϊόν από την επεξεργασία άλλων μεταλλευμάτων. Στην καθαρή του μορφή, το Θάλλιο είναι άοσμο και άγευστο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως Βρώμιο, Χλώριο, Φθόριο και Ιώδιο. Το Θάλλιο χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών. Έχει επίσης περιορισμένη χρήση στην κατασκευή ειδικού γυαλιού και σε ορισμένες ιατρικές διαδικασίες.

Η έκθεση σε Θάλλιο συμβαίνει κυρίως από την κατανάλωση τροφίμων. Η έκθεση σε υψηλότερες συγκεντρώσεις Θαλλίου μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας. Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων Θαλλίου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές από το νευρικό σύστημα, ενώ η κατάποση υψηλών ποσοτήτων Θαλλίου οδηγεί σε έμετο, διάρροια, παροδική απώλεια μαλλιών και άλλα.

Πώς εισέρχεται το Θάλλιο στο περιβάλλον;
 
  • Το Θάλλιο εισέρχεται στο περιβάλλον κατά κύριο λόγο από την καύση και τήξη του άνθρακα στον οποίο υπάρχει σε μικροποσότητες
  • Παραμένει στον αέρα, το νερό και το έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν διασπάται
  • Ορισμένες ενώσεις του Θαλλίου απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα με τη βροχή και το χιόνι
  • Το Θάλλιο απορροφάται από τα φυτά και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα
  • Το Θάλλιο συσσωρεύεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή
Πώς εκτίθεται κάποιος στο Θάλλιο;
 
  • Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με Θάλλιο αποτελεί μια σημαντική πηγή έκθεσης για τους περισσότερους ανθρώπους
  • Η εισπνοή αέρα στους χώρους εργασίας σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν Θάλλιο
  • Με το κάπνισμα τσιγάρων
  • Ζώντας κοντά σε περιοχές με απόβλητα που περιέχουν Θάλλιο
  • Αγγίζοντας ή και τρώγοντας (τα παιδιά), χώμα μολυσμένο με Θάλλιο
  • Αναπνέοντας τα χαμηλά επίπεδα Θαλλίου στον αέρα και με το νερό
Πώς μπορεί το Θάλλιο να επηρεάσει την υγεία;

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα Θαλλίου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα υγείας. Σε μια μελέτη σε εργαζομένους με έκθεση στο Θάλλιο στην εργασία τους κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, αναφέρθηκαν επιδράσεις από το νευρικό σύστημα, όπως μούδιασμα των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

Μελέτες σε ανθρώπους που έλαβαν μεγάλες ποσότητες Θαλλίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανάφεραν έμετο, διάρροια, προσωρινή απώλεια μαλλιών και επιδράσεις από το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά, ενώ μπορεί να προκαλέσει και θάνατο. Δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την κατάποση χαμηλών ποσοτήτων Θαλλίου επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν αναφέρθηκαν γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά, οι μητέρες των οποίων εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα Θαλλίου από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών. Μελέτες ωστόσο σε αρουραίους, που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα Θαλλίου, έδειξαν διαταραχές στην ανάπτυξη των απογόνων τους.

Δεν είναι γνωστό εάν η εισπνοή ή η κατάποση Θαλλίου επηρεάζει την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Μελέτες σε αρουραίους που έλαβαν Θάλλιο για αρκετές εβδομάδες, έδειξαν αρνητικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, εξαιτίας της επαφής του δέρματος με Θάλλιο.

Αρκετά τοξικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του Υδραργύρου, του Μολύβδου, του Θαλλίου και του Καδμίου, φυσιολογικά απεκκρίνονται κυρίως ή εν μέρει στη χολή.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Θάλλιο;

Μπορεί να γίνει μέτρηση των επιπέδων του Θαλλίου στα ούρα και τις τρίχες ενώ μπορεί επίσης να μετρηθεί και στο αίμα και άλλα βιολογικά υλικά. Ωστόσο, η μέτρηση στο αίμα δεν αποτελεί καλό δείκτη της έκθεσης, επειδή το Θάλλιο παραμένει στο αίμα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Θαλλίου στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it