URL path: Αρχική σελίδα // Θεοφυλλίνη

Θεοφυλλίνη

Η μέτρηση της θεοφυλλίνης στον ορό χρησιμοποιείται για τον καθορισμό και τη ρύθμιση της δοσολογίας του φαρμάκου για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα καθώς και για την αξιολόγηση της τοξικότητας από το φάρμακο.

Η θεοφυλλίνη ή αμινοφυλλίνη είναι ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο που ανήκει στις μεθυλοξανθίνες και μειώνει τη διάσπαση της ενδοκυττάριας κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (cAMP), η οποία με τη σειρά της διεγείρει την διαστολή των λείων μυών των βρόγχων και τη χαλάρωση των πνευμονικών αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν συμβαίνει μέχρι τα επίπεδα της θεοφυλλίνης να είναι πολύ κοντά στην κορυφή του θεραπευτικού της εύρους. Σε χαμηλότερα επίπεδα, η θεοφυλλίνη παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επιτρέποντας τη χρήση της αντί των στεροειδών φαρμάκων. Η ενδοφλέβια θεοφυλλίνη χρησιμοποιείται στην οξεία φάση της αποφρακτικής πνευμονικής νόσου. Η θεοφυλλίνη δεσμεύεται κατά 60% στις πρωτεΐνες του πλάσματος, έχει χρόνο ημίσειας ζωής 6-10 ώρες στους ενήλικες και 2-5 ώρες στα παιδιά (ο χρόνος ημίσειας ζωής μειώνεται κατά 40% στους καπνιστές). Το 90% της θεοφυλλίνης μεταβολίζεται στο ήπαρ. Επίπεδα σταθερής κατάστασης εμφανίζονται σε 15-20 ώρες σε ενήλικες και σε 5-40 ώρες στα παιδιά.

Σε τοξικότητα από θεοφυλλίνη παρατηρούνται αρρυθμίες, γαστρεντερική αιμορραγία, κεφαλαλγίες, υπόταση, ναυτία, ανησυχία, επιληπτικές κρίσεις, συγκοπή, ταχυκαρδία και έμετος.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος, ηπατική δυσλειτουργία, υπερβολική δόση. Φάρμακα: Αλλοπουρινόλη, σιμετιδίνη, σιπροφλοξασίνη, κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη, λινκομυκίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, προβενεσίδη
  • Μείωση: Κάπνισμα. Φάρμακα: Βαρβιτουρικά, καρβαμαζεπίνη, φουροσεμίδη, ισονιαζίδη, νορτριπτυλίνη, φαινυτοΐνη, ριφαμπικίνη. Φυσικές θεραπείες που περιέχουν βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum).

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it