URL path: Αρχική σελίδα // Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH)

Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH)

Η μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης στον ορό χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του υπογοναδισμού, την αξιολόγηση της υπογονιμότητας, για τον έλεγχο των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, την πρώιμη εφηβεία και την εμμηνόπαυση.

Η θυλακιοτρόπος (ή ωοθυλακιοτρόπος) ορμόνη (FSH) εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Κατά την διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του έμμηνου κύκλου, η FSH διεγείρει την παραγωγή οιστραδιόλης από το ωοθυλάκιο, δρώντας και οι δύο ορμόνες μαζί στη συνέχεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του ωοθυλακίου. Στο μέσο του κύκλου, η αύξηση των επιπέδων της FSH και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), ακολουθείται από την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, η FSH διεγείρει την παραγωγή της προγεστερόνης η οποία, μαζί με την οιστραδιόλη, διευκολύνει την απόκριση των ωοθηκών στην LH. Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της FSH.

Στους άνδρες, η FSH διεγείρει στους όρχεις στην παραγωγή ώριμων σπερματοζωαρίων και προάγει επίσης την παραγωγή δεσμευτικών των ανδρογόνων πρωτεϊνών.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Ακρομεγαλία, αμηνόρροια (πρωτοπαθής), ανορχία, ευνουχισμός, ανεπάρκεια γονάδων, υπερυποφυσισμός, υπογοναδισμός, όγκοι υποθαλάμου, υστερεκτομή, σύνδρομο Klinefelter, εμμηνόπαυση, εμμηνόρροια, ορχεκτομή, ανεπάρκεια ωοθηκών, όγκοι υπόφυσης, πρώιμη εφηβεία, σύνδρομο Stein-Leventhal, ανεπάρκεια όρχεων, σύνδρομο Turner
  • Μείωση: Υπερπλασία των επινεφριδίων, αμηνόρροια (δευτεροπαθής), νευρογενής ανορεξία, καθυστερημένη ήβη, υπογοναδοτροπισμός, υποφυσεκτομή, δυσλειτουργία του υποθαλάμου, νεοπλάσματα (επινεφριδίων, ωοθηκών, όρχεων), παιδιά πριν την εφηβεία. Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της FSH: χλωροπρομαζίνη, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, τεστοστερόνη.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it