URL path: Αρχική σελίδα // Τιτάνιο (Ti) Ούρων

Τιτάνιο (Ti) Ούρων

Το Τιτάνιο είναι ένα ελαφρύ μέταλλο, με λευκό-ασημί-μεταλλικό χρώμα. Είναι σκληρό και ανθεκτικό στη διάβρωση. Το καθαρό Τιτάνιο δεν είναι διαλυτό στο νερό, αλλά είναι διαλυτό σε πυκνά οξέα. Το Τιτάνιο σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα οξειδίου (που το κάνει όμως ανθεκτικό στη διάβρωση) όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες σε αέρα, αλλά σε θερμοκρασίες δωματίου είναι ανθεκτικό στην οξείδωση. Η κύρια κατάσταση οξείδωσης είναι 4+, αν και οι καταστάσεις 3+ και 2+ είναι επίσης γνωστές αλλά λιγότερο σταθερές.

Το Τιτάνιο είναι το ένατο πιο άφθονο στοιχείο στον φλοιό της Γης.

Εφαρμογές του Τιτανίου

Το διοξείδιο του Τιτανίου χρησιμοποιείται ευρέως ως λευκή χρωστική. Τα κράματα Τιτανίου χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή αντοχή στον εφελκυσμό ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες, μικρό βάρος, υψηλή αντοχή στη διάβρωση και ικανότητα να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Με βάση αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αεροσκάφη, σωλήνες για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ελάσματα, πολεμικά πλοία, διαστημόπλοια και πυραύλους. Το Τιτάνιο είναι τόσο ισχυρό όσο ο χάλυβας, αλλά 45% ελαφρύτερο.

Στην ιατρική, το Τιτάνιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή τεχνητών αρθρώσεων ισχίου και γονάτου, σε βηματοδότες, πλάκες και βίδες οστών, κρανιακές πλάκες που χρησιμοποιούνται σε κατάγματα του κρανίου και σε οδοντιατρικά εμφυτεύματα.

Επιπτώσεις του Τιτανίου στην ανθρώπινη υγεία

Δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα κάποιος βιολογικός ρόλος για το Τιτάνιο. Υπάρχουν ανιχνεύσιμες ποσότητες Τιτανίου στο ανθρώπινο σώμα και έχει εκτιμηθεί ότι κάθε άνθρωπος λαμβάνει περίπου 0.8 mg Τιτανίου / ημέρα, αλλά το περισσότερο αποβάλλεται χωρίς να απορροφηθεί. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ανεχθεί το Τιτάνιο σε μεγάλες δόσεις. Το στοιχειακό Τιτάνιο και το διοξείδιο του Τιτανίου έχουν χαμηλό επίπεδο τοξικότητας. Η υπερβολική έκθεση μέσω της εισπνοής σκόνης διοξειδίου του Τιτανίου στον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στους πνεύμονες.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Τιτάνιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Τιτανίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it