URL path: Αρχική σελίδα // Τριιωδοθυρονίνη Δοκιμασία Πρόσληψης (T3U)

Τριιωδοθυρονίνη Δοκιμασία Πρόσληψης (T3U)

H δοκιμασία πρόσληψης της τριιωδοθυρονίνης (T3U) χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση στον έλεγχο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και εκτιμάει τον αριθμό των ελεύθερων θέσεων δέσμευσης των θυρεοειδικών ορμονών πάνω στις πρωτεΐνες μεταφοράς τους.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι ορμόνες τριιωδοθυρονίνη (T3) και θυροξίνη (T4) δεσμεύονται στις πρωτεΐνες του πλάσματος και κυρίως στη σφαιρίνη δεσμεύουσα τη θυροξίνη ή θυρεοδεσμευτική σφαιρίνη (TBG) και σε μικρότερο βαθμό στη θυρεοδεσμευτική προαλβουμίνη (TBPA) και στην αλβουμίνη. Ο προσδιορισμός της πρόσληψης της τριιωδοθυρονίνης (T3 Uptake, T3U) μετράει τον αριθμό των μη κατειλημμένων θέσεων δέσμευσης σε αυτές τις πρωτεΐνες και αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη της κατάστασης του θυρεοειδούς.

Κατά την εξέταση αυτή, μία γνωστή ποσότητα σημασμένης τριιωδοθυρονίνης και μία ρητίνη προστίθενται στο δείγμα αίματος του ασθενούς. Η σημασμένη Τ3 θα δεσμευτεί σε όλες τις διαθέσιμες θέσεις της TBG. Στη συνέχεια προσδιορίζεται το ποσοστό της σημασμένης Τ3 που παραμένει αδέσμευτη και που συνδέεται με τη ρητίνη, αφού προηγουμένως έχουν δεσμευτεί όλες οι διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις σύνδεσης με την TBG. Το ποσοστό αυτό είναι αντιστρόφως ανάλογο προς το ποσοστό κορεσμού της TBG. Υψηλότερη πρόσληψη τριιωδοθυρονίνης σημαίνει λιγότερη TBG διαθέσιμη, πιθανόν λόγω υπερθυρεοειδισμού.

Ο προσδιορισμός της πρόσληψης της τριιωδοθυρονίνης δεν χρησιμοποιείται ως μεμονωμένη εξέταση, αλλά μαζί με την μέτρηση της Τ4, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του δείκτη ελεύθερης θυροξίνης (FTI).

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Συγγενής ανεπάρκεια TBG, υπερθυρεοειδισμός, υποπρωτεϊναιμία, υποσιτισμός, νέφρωση, νεφρωσικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια. Φάρμακα: Αναβολικά στεροειδή, βαρβιτουρικά, κορτικοστεροειδή, φουροσεμίδη, ηπαρίνη, φαινυλοβουταζόνη, φαινυτοΐνη, σαλικυλικά, θυροξίνη, βαρφαρίνη.
  • Μείωση: Οξεία ηπατίτιδα, συγγενής περίσσεια TBG, όγκοι που εκκρίνουν οιστρογόνα, υποθυρεοειδισμός, εγκυμοσύνη. Φάρμακα: Αντιθυρεοειδικά, κλοφιβράτη, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, θειαζιδικά διουρητικά.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it