URL path: Αρχική σελίδα // β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (β-HCG)

β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (β-HCG)

Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, για τον έλεγχο ασθενών με τροφοβλαστική νόσο της κύησης (μύλη κύηση), για την αξιολόγηση και παρακολούθηση ασθενών με όγκους όρχεων καθώς και για την παρακολούθηση έκτοπων κυήσεων. 

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που αποτελείται από 2 συνδεδεμένες υπομονάδες. Η υπομονάδα α (92 αμινοξέα) είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με αυτή της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Οι διαφορετικές υπομονάδες β των παραπάνω ορμονών μεταγράφονται από ξεχωριστά γονίδια και παρουσιάζουν μικρότερη ομολογία. Η β υπομονάδα της hCG διαφέρει από τις ορμόνες της υπόφυσης, με αποτέλεσμα τις μοναδικές βιοχημικές και ανοσολογικές της ιδιότητες. 

Η hCG παράγεται στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μη έγκυες γυναίκες, μπορεί επίσης να παραχθεί από όγκους της τροφοβλάστης, όγκους βλαστικών κυττάρων με τροφοβλαστικά συστατικά και μερικούς άλλους όγκους. Η βιολογική δράση της hCG χρησιμεύει για τη διατήρηση του ωχρού σωματίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ επηρεάζει και την παραγωγή των στεροειδών ορμονών.

Η μέτρηση της συγκέντρωσης της hCG επιτρέπει τη διάγνωση της εγκυμοσύνης από την 1η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Οι τιμές της hCG διπλασιάζονται κάθε 3 ημέρες κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων εβδομάδων της κύησης. Μετά τον τοκετό, την αποβολή ή τον τερματισμό της κύησης, η hCG πέφτει με χρόνο ημιζωής 24 έως 36 ώρες, έως ότου επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αυξημένη συγκέντρωση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρατηρείται ορισμένες φορές σε φυσιολογική εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη χοριακού καρκινώματος, μύλης κύησης ή πολλαπλής εγκυμοσύνης.
 
Η μείωση της συγκέντρωσης της hCG είναι ενδεικτική απειλούμενης αποβολής, πρόσφατου τερματισμού της εγκυμοσύνης, έκτοπη κύηση ή ενδομήτριο θάνατο.
 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it