URL path: Αρχική σελίδα // Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)

Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)

Η μέτρηση της βιταμίνης B1 χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης, για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα καθώς και για τον έλεγχο ασθενών με διαταραχές της συμπεριφοράς, οφθαλμικά συμπτώματα, διαταραχές στο βάδισμα, παραλήρημα και εγκεφαλοπάθεια όπως επίσης και για τον έλεγχο της διατροφικής κατάστασης ασθενών στους οποίους χορηγείται ινσουλίνη.

Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, στη μαγιά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη Β1 απορροφάται στο δωδεκαδάκτυλο με την παρουσία του φυλικού οξέος και απεκκρίνεται στα ούρα. Περίπου το 80% της βιταμίνης Β1 του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκεται στο αίμα εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη Β1 λειτουργεί ως ένζυμο στην αποκαρβοξυλίωση των α-κετοοξέων, συνδέει τον γλυκολυτικό κύκλο με τον κύκλο του Krebs και ενεργοποιεί το σύστημα της γουανυλικής κυκλάσης της cGMP (κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη).

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β1 προκαλεί τρεις τύπους της νόσου μπέρι-μπέρι (beri-beri). Η «υγρή» μορφή του μπέρι-μπέρι χαρακτηρίζεται από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η «ξηρή» μορφή μπέρι-μπέρι χαρακτηρίζεται από περιφερική νευρίτιδα, παράλυση των μυών και ατροφία, εκφυλισμό και αποδόμηση της μυελίνης, αδυναμία και σύγχυση. Η «εγκεφαλική» μορφή μπέρι-μπέρι (σύνδρομο Wernicke - Korsakoff) συμβαίνει σε χρόνιους αλκοολικούς και χαρακτηρίζεται από εγκεφαλοπάθεια, αταξία, οφθαλμικές διαταραχές και οφθαλμική νευροπάθεια.

Η αύξηση του ποσοστού των υδατανθράκων στη δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Β1. Επίσης, ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών του γλυκού νερού ή πίνουν πολύ τσάι, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B1, επειδή αυτές οι τροφές περιέχουν ορισμένες ουσίες που είναι ανταγωνιστές της θειαμίνης.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη B1
  • Μείωση: Αλκοολισμός (χρόνιος), μπέρι-μπέρι, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, διάρροια (χρόνια), υπερθυρεοειδισμός, εγκυμοσύνη, σύνδρομο Wernicke - Korsakoff. Φάρμακα: Διουρητικά (μακροχρόνια χρήση)

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it