Η μέτρηση της βιταμίνης B2 χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης και για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα.
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Συντίθεται από φυτά και μικροοργανισμούς και υπάρχει φυσικά σε τρεις μορφές: τη φυσιολογικώς αδρανή ριβοφλαβίνη και τα φυσιολογικώς δραστικά συνένζυμα φλαβινομονονουκλεοτίδιο (FMN) και φλαβιναδενινοδινουκλεοτίδιο (FAD). Το FAD αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της συνολικής ριβοφλαβίνης στο αίμα. Λόγω της ικανότητάς τους να μεταφέρουν ηλεκτρόνια, το FAD και το FMN είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των πρωτονίων στην αναπνευστική αλυσίδα, για την αφυδάτωση των λιπαρών οξέων, την οξειδωτική απαμίνωση των αμινοξέων και για άλλες διαδικασίες οξειδοαναγωγής.
Τα παράγωγα της φλαβίνης που προσλαμβάνονται με τη διατροφή (FAD, FMN) διαχωρίζονται στο στομάχι με τη βοήθεια του γαστρικού οξέος από τις πρωτεΐνες δέσμευσης τους, μετασχηματίζονται με τη βοήθεια ενζύμων (φωσφατάσες) σε ριβοφλαβίνη και απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Η (επανα)μετατροπή της ριβοφλαβίνης στα συνένζυμα FMN και FAD γίνεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς (ήπαρ, νεφροί, λεπτό έντερο, καρδιά). Πολύ λίγη ριβοφλαβίνη αποθηκεύεται στο λεπτό έντερο και απεκκρίνεται στα ούρα. Η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης συμβαίνει, σχεδόν πάντα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β (νικοτιναμίδιο, φυλικό οξύ και παντοθενικό οξύ).
Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της ριβοφλαβίνης γίνονται φανερά κυρίως ως παθολογικές αλλαγές στο δέρμα και τους βλεννογόνους (σχισμές στη γλώσσας και στη γωνία του στόματος, κνησμός, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, φλεγμονή στο δέρμα της πρωκτογεννητικής περιοχής), βλάβες του κερατοειδούς, θρόμβωση και αθηρωμάτωση. Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν συνέπεια της συσσώρευσης υπεροξειδίων των λιπιδίων. Ως αιτιολογικός παράγοντας αυτής της υπεροξείδωσης εκτός από το οξειδωτικό στρες, αποτελεί και το πολύ οξειδωτικό αμινοξύ, η ομοκυστεΐνη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β2 οδηγεί σε μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που περιέχουν φλαβίνη (ρεδουκτάση της γλουταθειόνης και υπεροξειδάση της γλουταθειόνης), γεγονός που με τη σειρά του, επιτρέπει σε αυτά τα υπεροξείδια να εκφράσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις τους. Σοβαρή ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης μπορεί να επηρεάσει τη μετατροπή της βιταμίνης Β6 στο συνένζυμο της καθώς και τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη.
Η ριβοφλαβίνη έχει χαμηλό επίπεδο τοξικότητας και δεν έχει αναφερθεί ποτέ, καμία περίπτωση τοξικότητας. Η περιορισμένη απορρόφησή της στο έντερο σε συνδυασμό με την εύκολη απέκκριση της στα ούρα, αποκλείει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με αυξημένη λήψη ριβοφλαβίνης.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.