URL path: Αρχική σελίδα // Βιταμίνη B6 (Πυριδοξάλη)

Βιταμίνη B6 (Πυριδοξάλη)

Η μέτρηση της βιταμίνης B6 χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης και για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα καθώς και στη διερεύνηση ασθενών που εμφανίζουν προοδευτικές διαταραχές συμπίεσης των νεύρων, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Η βιταμίνη Β6 αναφέρεται συνολικά σε τρεις υδατοδιαλυτές βιταμίνες: την πυριδοξίνη, την πυριδοξάλη και την πυριδοξαμίνη. Μετά την απορρόφηση, η πυριδοξίνη μετατρέπεται στις δραστικές μορφές της πυριδοξάλης και της πυριδοξαμίνης. Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, του κρόκου του αυγού, στα ψάρια, στα πουλερικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι, σόγια) και στα λαχανικά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη σύνθεση της αίμης της αιμοσφαιρίνης και λειτουργούν ως συνένζυμα στο μεταβολισμό αμινοξέων και στη γλυκογονόλυση. Επειδή η βιταμίνη Β6 καταστρέφεται εν μέρει από τη θερμότητα, η υπερθέρμανση των βρεφικών τροφών κάνει τα βρέφη ιδιαίτερα επιρρεπή στην έλλειψη της βιταμίνης Β6.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης B6 μπορεί να περιλαμβάνουν κολικούς, αύξηση των αντανακλαστικών, σπασμούς και ευερεθιστότητα. Τα επίπεδα της βιταμίνης B6 τείνουν να μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B6, έχουν συσχετισθεί με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών νοσημάτων καθώς και περιφερική νευροπάθεια.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη B6
  • Μείωση: Αλκοολισμός (χρόνιος), αναιμία (σιδηροβλαστική), διαβήτης (κύησης), ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη, γαλουχία, δυσαπορρόφηση, υποσιτισμός, εγκυμοσύνη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Φάρμακα: Κυκλοσερίνη, δισουλφιράμη, υδραζίνη, ισονιαζίδη, λεβοντόπα, από του στόματος αντισυλληπτικά, πενικιλλαμίνη, πυραζινοϊκό οξύ

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it