URL path: Αρχική σελίδα // Βιταμίνη B7 (Βιταμίνη H, Βιοτίνη)

Βιταμίνη B7 (Βιταμίνη H, Βιοτίνη)

Η μέτρηση της βιταμίνης B7 χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης και για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα.

H βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που ονομάζεται επίσης και βιοτίνη. Η βιοτίνη λειτουργεί ως συμπαράγοντας σε πέντε κυτταρικά ένζυμα που καταλύουν συγκεκριμένες αντιδράσεις καρβοξυλίωσης. Πρόκειται για τα ένζυμα:

  • Καρβοξυλάση του ακετυλο-CoΑ Ι και II: καταλύουν την καρβοξυλίωση του ακετυλο-CoΑ προς σχηματισμό μαλονυλ-CoΑ, το οποίο με τη σειρά του, χρησιμεύει ως υπόστρωμα για την επιμήκυνση των λιπαρών οξέων. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν στη σύνθεση των λιπαρών οξέων και στη ρύθμιση της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια.
  • Πυροσταφυλική καρβοξυλάση: καταλύει την καρβοξυλίωση του πυροσταφυλικού οξέος για να σχηματίσει οξαλοξικό οξύ, το οποίο είναι ενδιάμεσο προϊόν στον κύκλο του κιτρικού οξέος. Αυτή η αντίδραση εμπλέκεται στη γλυκονεογένεση, στην παραγωγή δηλαδή γλυκόζης από άλλους υδατάνθρακες από το ήπαρ, τους νεφρούς και άλλους ιστούς.
  • Καρβοξυλάση του μεθυλκροτονυλ-CoA: καταλύει ένα σημαντικό βήμα στον καταβολισμό της λευκίνης, ενός απαραίτητου, διακλαδισμένου αμινοξέος.
  • Καρβοξυλάση του προπιονυλ-CoA: καταλύει τα βασικά στάδια στο μεταβολισμό αρκετών αμινοξέων, της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων.

Η βιοτίνη συνδέεται επίσης με τις ιστόνες, οι οποίες είναι πρωτεϊνες απαραίτητες για την αναδίπλωση του DNA στη χρωματίνη. Έτσι η βιοτίνη μπορεί να παίζει ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων και στην κυτταρική απόκριση στις βλάβες του DNA.

Η κλινικώς εμφανής ανεπάρκεια βιταμίνης Β7 είναι σπάνια. Ωστόσο, σημαντική έλλειψη βιοτίνης μπορεί να συμβεί σε άτομα που καταναλώνουν ωμά ασπράδια αυγού για μεγάλες περιόδους. Η αβιδίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού, δεσμεύει τη βιοτίνη και εμποδίζει την απορρόφησή της. Το μαγείρεμα των ασπραδιών καταστρέφει την αβιδίνη και αφαιρεί την ικανότητά της να δεσμεύεται με τη βιοτίνη. Σημαντική ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί επίσης να συμβεί σε περιπτώσεις μειωμένης απορρόφησης της βιταμίνης όπως σε ασθενείς που λαμβάνουν ολική παρεντερική διατροφή χωρίς βιοτίνη και σε ορισμένες καταστάσεις δυσαπορρόφησης. Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις του ήπατος μπορεί να αυξηθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β7 και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια διάφορα αντισπασμωδικά φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιοτίνη, ενώ φαίνεται ότι η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να είναι σχετικά συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κλινικά ευρήματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιοτίνης περιλαμβάνουν κοκκινωπό εξάνθημα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν και εύθραυστα νύχια. Ενήλικες με ανεπάρκεια βιοτίνης εμφανίζουν τριχόπτωση και συχνά απώλεια του χρώματος των μαλλιών (γκριζάρισμα). Τα νευρολογικά συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης περιλαμβάνουν κατάθλιψη, λήθαργο, ψευδαισθήσεις και παραισθησία των άκρων. Ασθενείς με κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού της βιοτίνης εμφανίζουν εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ευαισθησία σε βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it