URL path: Αρχική σελίδα // Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ)

Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ)

Η μέτρηση της βιταμίνης C χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης και για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα.

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και στα φυλλώδη (ωμά) λαχανικά και τις ντομάτες. Η προσλαμβανόμενη βιταμίνη C των τροφών απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποθηκεύεται στα επινεφρίδια, στους νεφρούς, στο σπλήνα, στο ήπαρ και στα λευκά αιμοσφαίρια. Η περίσσεια της βιταμίνης C απεκκρίνεται στα ούρα. Η βιταμίνη C είναι σημαντική στη διατήρηση των κυτταρικών δομών, στη σύνθεση του κολλαγόνου, στη διατήρηση της ακεραιότητας των τριχοειδών, στην επούλωση των πληγών, στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο και στην αντίσταση στις λοιμώξεις.

Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, δεν είναι σε θέση να συνθέσει ενδογενώς τη βιταμίνη C και επομένως αποτελεί ένα βασικό συστατικό της διατροφής. Η βιταμίνη C απαιτείται για τη σύνθεση των νευροπεπτιδίων, την παραγωγή των επινεφριδιακών στεροειδών ορμονών, την προαγωγή της μετατροπής του τροποκολλαγόνου σε κολλαγόνο και το μεταβολισμό της τυροσίνης και του φολικού οξέος. Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των βιταμινών και είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Οι ειδικές αντιοξειδωτικές δράσεις της βιταμίνης C περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την ενεργοποίηση των ενζύμων αποτοξίνωσης στο ήπαρ, τη δέσμευση και καταστροφή των ελευθέρων ριζών, τη συντήρηση και αποκατάσταση του αντιοξειδωτικού δυναμικού της βιταμίνης Ε και την παρεμπόδιση του σχηματισμού των καρκινογόνων νιτροζαμινών.

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, οδηγεί στην ανάπτυξη σκορβούτου μέσα σε περίπου 90 ημέρες. Το σκορβούτο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία σχηματισμού επαρκούς διακυτταρικής ουσίας στους συνδετικούς ιστούς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό διογκωμένων, ελκωτικών βλαβών στα ούλα, στο στόμα και σε άλλους ιστούς. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και εύκολη κόπωση καθώς και δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στις αρθρώσεις, τα οστά και τους μύες.

Η ανάγκη για λήψη βιταμίνης C είναι αυξημένη σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συστηματικά ασπιρίνη, αντισυλληπτικά, τετρακυκλίνη και διάφορα άλλα φάρμακα. Το στρες και η προχωρημένη ηλικία αυξάνουν επίσης την ανάγκη για βιταμίνη C.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων και φαρμάκων που περιέχουν βιταμίνη C
  • Μείωση: Αλκοολισμός, υπερθυρεοειδισμός, δυσαπορρόφηση, εγκυμοσύνη, νεφρική ανεπάρκεια, σκορβούτο, καπνιστές

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it