Το Βολφράμιο είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται σε βράχους και ορυκτά σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες, αλλά ποτέ ως καθαρό μέταλλο. Το στοιχειακό Βολφράμιο είναι ένα λευκό έως γκρι μέταλλο (ανάλογα με την καθαρότητα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθαρή μορφή ή αναμεμιγμένο με άλλα μέταλλα για τη δημιουργία κραμάτων. Τα κράματα Βολφραμίου έχουν την τάση να είναι ισχυρά και εύπλαστα, αντιστέκονται στη φθορά και άγουν τον ηλεκτρισμό καλά. Το Βολφράμιο χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως σωλήνες ακτίνων Χ, λαμπτήρες, εργαλεία υψηλής ταχύτητας, ηλεκτρόδια συγκόλλησης, πτερύγια τουρμπίνων, μπαστούνια του γκολφ, βελάκια, γυροσκόπια, βελόνες φωνογράφων, σφαίρες και άλλα. Το Βολφράμιο χρησιμοποιείται επίσης ως καταλύτης για την επιτάχυνση χημικών αντιδράσεων. Οι χημικές ενώσεις του βολφραμίου έχουν πολλές εφαρμογές (τροχοί λείανσης και κοπής, εργαλεία, χρώματα, επιβραδυντικά φωτιάς κλπ.)
Πώς εισέρχεται το Βολφράμιο στο περιβάλλον;
- Το Βολφράμιο είναι ένα στοιχείο που υπάρχει φυσικά στο περιβάλλον.
- Το Βολφράμιο είναι στοιχείο που δεν μπορεί να σχηματιστεί ή να καταστραφεί.
- Το Βολφράμιο στο νερό προέρχεται κυρίως από πετρώματα και εδάφη που ξεπλένονται από τρεχούμενα νερά.
- Το Βολφράμιο στον αέρα προέρχεται από την αποσάθρωση των πετρωμάτων, από την εξόρυξη του μεταλλεύματος ή από εκπομπές από τις βιομηχανίες που το επεξεργάζονται.
- Τα σωματίδια Βολφραμίου στον αέρα μπορούν να επικαθήσουν πάνω στο έδαφος, στο νερό ή στις επιφάνειες των φυτών ή να τα παρασύρει η βροχή και το χιόνι.
- Το περισσότερο από το Βολφράμιο του εδάφους δεν φθάνει στα υπόγεια ύδατα.
Πώς εκτίθεται κάποιος στο Βολφράμιο;
- Μπορεί κάποιος να εκτεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα Βολφραμίου με την αναπνοή του αέρα, την κατανάλωση των τροφίμων ή πόσιμου νερού που περιέχει Βολφράμιο. Ο αέρας στις πόλεις περιέχει γενικά περισσότερο Βολφράμιο από τον αέρα μακριά από τις πόλεις.
- Σε γενικές γραμμές, η έκθεση σε Βολφράμιο από τον αέρα, το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα είναι πολύ μικρή.
- Ο αέρας φυσιολογικά περιέχει λιγότερο από 10 ng Βολφραμίου ανά κυβικό μέτρο.
- Επαγγελματική έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα Βολφραμίου μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει χρήση μεταλλικού Βολφραμίου ή ενασχόληση με την κατεργασία του.
- Το μεταλλικό Βολφράμιο και κράματα του μετάλλου υπάρχουν σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά, τα νήματα λαμπτήρων, οι τροχοί λείανσης και άλλα εργαλεία.
Πώς μπορεί το Βολφράμιο να επηρεάσει την υγεία;
Οι ενώσεις του Βολφραμίου σε μεγάλες δόσεις προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλαγή της συμπεριφοράς σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν είναι πιθανό να εκτεθεί κάποιος σε τέτοιες ποσότητες Βολφραμίου από τον αέρα ή το φαγητό ή το νερό, για να προκληθούν παρόμοια αποτελέσματα.
Το Βολφράμιο, με ατομικό αριθμό 74, είναι το βαρύτερο γνωστό στοιχείο που είναι βιολογικά λειτουργικό, με το επόμενη βαρύτερο να είναι το Ιώδιο (Ζ = 53). Χρησιμοποιείται από ορισμένα βακτήρια, αλλά όχι από ευκαρυωτικά κύτταρα. Στα μικρόβια αυτά, ορισμένα ένζυμα που ονομάζονται οξειδοαναγωγάσες, χρησιμοποιούν το Βολφράμιο με παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιείται το Μολυβδαίνιο στα ευκαρυωτικά κύτταρα.
Το Βολφράμιο μπορεί να θεωρηθεί ως μεταβολικός ανταγωνιστής του Χαλκού, σε ένα ρόλο παρόμοιο με τη δράση του Μολυβδαινίου.
Στην κλινική πρακτική, η χρήση του DMPS είναι αποτελεσματική για την κινητοποίηση και την απέκκριση του Βισμουθίου, του Υδραργύρου (οργανικού και ανόργανου), του Χαλκού, του Μολύβδου, του Αρσενικού, του Αντιμονίου, του Νικελίου, του Κασσίτερου, του Βολφραμίου και του Χρυσού, αλλά δεν επηρεάζει το Αλουμίνιο ή την απέκκριση του Ουρανίου. Στην πλειοψηφία των ενηλίκων ασθενών, ο Υδράργυρος είναι το κυρίαρχο μέταλλο που αποβάλλεται μετά από τη χρήση DMPS. Τα μέταλλα που κινητοποιούνται από DMPS απεκκρίνεται κυρίως από τους νεφρούς και σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ήπαρ (χοληφόρα / κόπρανα). Ένας άλλος χηλικός παράγοντας για την κινητοποίηση των μετάλλων από τον οργανισμό, το DMSA, χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πρόκλησης, καθώς και για την αποτοξίνωση από τον Μόλυβδο, τον Υδράργυρο και άλλα αντιδραστικά μέταλλα με σουλφυδρύλιο (π.χ. Αρσενικό, Αντιμόνιο). Αρκετές μελέτες έδειξαν την αποτελεσματικότητα του DMSA στην αύξηση της νεφρικής απέκκρισης του Μολύβδου και του Υδραργύρου και την μείωση των επιπέδων στο αίμα αυτών των μετάλλων.
Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Βολφράμιο;
Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Βολφραμίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.
Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.