Ο έλεγχος αντισωμάτων έναντι της βρουκέλλας χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με βρουκέλλωση.
Το γένος Brucella περιλαμβάνει 4 σημαντικά είδη: την Brucella abortus (στα βοοειδή), την Brucella melitensis (στην κατσίκα και το πρόβατο), την Brucella suis (στον χοίρο) και την Brucella canis (στον σκύλο). Τα μικρόβια αυτά προκαλούν τη βρουκέλλωση (ονομάζεται επίσης μελιταίος πυρετός ή πυρετός της Μάλτας), μια τυπική ζωονόσος που προσβάλλει κυρίως τα κατοικίδια ζώα (βοοειδή, κατσίκες, σκύλους, χοίρους κλπ). Οι Βρουκέλλες είναι μικρά, Gram-αρνητικά κοκκο-βακτηρίδια χωρίς μαστίγιο.
Η βρουκέλλωση στον άνθρωπο προκύπτει από την άμεση επαφή με άρρωστα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, βίσωνες, σκύλους, χοίρους, καμήλες κλπ) ή έμμεσα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, ιδίως μη-παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (μαλακό τυρί κλπ). Τα βακτήρια εισβάλλουν στο σώμα, είτε μέσω του βλεννογόνου των ανώτερων γαστρεντερικών και αναπνευστικών οδών ή μέσα από βλάβες στο δέρμα. Από εκεί μεταφέρονται από τα μακροφάγα, μέσα στα οποία μπορούν να επιβιώσουν, στους λεμφαδένες, όπου αναπτύσσεται λεμφαδενίτιδα. Τα παθογόνα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από τους προσβεβλημένους λεμφαδένες, αρχικά μέσω της λέμφου και αργότερα αιματογενώς, φτάνοντας τελικά στο συκώτι, στο σπλήνα, στα οστά, στο μυελό των οστών και σε άλλους ιστούς του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος (ΔΕΣ), μέσα στα κύτταρα του οποίου μπορούν να επιβιώσουν ή ακόμα και να πολλαπλασιαστούν. Τα κοκκιώματα δημιουργούνται τυπικά από την ενδοκυτταρική ανάπτυξη των μικροβίων. Από αυτές τις φλεγμονώδεις εστίες, οι Βρουκέλλες μπορούν να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος κατά διαστήματα, προκαλώντας κάθε φορά ένα από τα τυπικά εμπύρετα επεισόδια, τα οποία εμφανίζονται συνήθως το βράδυ και συνοδεύονται από ρίγη. Η περίοδος επώασης είναι 2-3 εβδομάδες.
Η βρουκέλλωση χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο πυρετό, εφίδρωση, αδυναμία, ανορεξία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, μυαλγίες και αρθραλγίες.
Η βρουκέλλωση είναι μια ζωονόσος που επηρεάζει τα ζώα σε όλο τον κόσμο. Λοιμώξεις με B. melitensis συμβαίνουν πιο συχνά στις χώρες της Μεσογείου, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Οι λοιμώξεις από B. abortus ήταν συχνότερες στην Κεντρική Ευρώπη.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.