URL path: Αρχική σελίδα // Χοληστερίνη LDL

Χοληστερίνη LDL

Η μέτρηση της LDL χοληστερίνης στον ορό, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (Very Low Density Lipoprotein, VLDL) μεταφέρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του σώματος στο πλάσμα, από το ήπαρ στα υπόλοιπα όργανα του σώματος και αποτίθενται στους περιφερειακούς ιστούς. Καθώς οι VLDL αποδομούνται, τα υπολείμματα της χαμηλής χυκνότητας λιποπρωτεΐνης (Low Density Lipoprotein, LDL) μένουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η LDL είναι οξειδωτική και αθηρογόνος και έτσι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηρωματικής στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειακής νόσου. Οι βήτα-λιποπρωτεϊνες ή LDL, έχουν μετρίως υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χοληστερόλη αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια. Αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες έχουν δείξει όφελος από τη μείωση της LDL χοληστερόλης στην ανάπτυξη αθηρωματικής στεφανιαίας νόσου. Μειωμένη ή απούσα LDL (αβηταλιποπρωτεϊναιμία) μπορεί να είναι αιτία πολυνευροπάθειας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, νευρική ανορεξία, στεφανιαία νόσος, νόσος Cushing, σακχαρώδης διαβήτης, δίαιτα υψηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη, δυσφαιριναιμίες, εκλαμψία, ηπατική νόσος, υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου II, υπερλιπιδαιμία, υποθυρεοειδισμός, κίρρωση Laënnec, πολλαπλό μυέλωμα, νεφρωσικό σύνδρομο, παχυσαρκία (συχνά), πορφυρία, εγκυμοσύνη, νεφρική ανεπάρκεια. Τα υψηλά επίπεδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για αθηρωματική στεφανιαία νόσο. Φάρμακα: Ανδρογόνα, ασπιρίνη, κατεχολαμίνες, διουρητικά, κορτικοστεροειδή, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινοθειαζίνες, σουλφοναμίδες
  • Μείωση: Αρτηριοσκλήρωση, αβηταλιποπρωτεϊναιμία, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος, υπερλιποπρωτεϊναιμία τύπου Ι, υπερθυρεοειδισμός, υπολευκωματαιμία, φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων, δυσαπορρόφηση, υποσιτισμός, πολλαπλό μυέλωμα, πνευμονική νόσος, σύνδρομο Reye, στρες, νόσος Tangier. Φάρμακα: Ασπιρίνη, χολεστυραμίνη, κλοφιμπράτη, κορτιζόνη, οιστρογόνα, νεομυκίνη, νικοτινικό οξύ, προβουκόλη, ταμοξιφένη, θυροξίνη. Βότανακαι φυσικές θεραπείες: Σκόρδο, σόγια, βότανα που περιέχουν κόμμι γκουάρ, κλπ. Το Αγιουβερδικό βότανο amla (Phyllanthus emblica, ινδικό φραγκοστάφυλο) φαίνεται να μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it