URL path: Αρχική σελίδα // Χοληστερίνη Ολική

Χοληστερίνη Ολική

Η μέτρηση της ολικής χοληστερίνης στον ορό, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) συντίθεται στο ήπαρ από τα διαιτητικά λίπη. Οι λειτουργίες της περιλαμβάνουν την παραγωγή των χολικών αλάτων και αρκετών από τις στεροειδείς ορμόνες και ως δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα από τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL ή «κακή χοληστερίνη») και από την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL ή «καλή χοληστερίνη»). Ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας έχει επικεντρωθεί στο ρόλο της χοληστερίνης στην καρδιακή νόσο. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία), ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα της HDL, έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων. Η μέτρηση της ολικής χοληστερίνης επιτρέπει την αξιολόγηση του εν λόγω κινδύνου, βοηθά στον καθορισμό θεραπευτικών επιλογών και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αθηροσκλήρωση, χολική κίρρωση, καρδιαγγειακή νόσος, υπερχοληστερολαιμία, υπερλιπιδαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, υποθυρεοειδισμός, ηπατική νόσος / απόφραξη των χοληφόρων, νεφρωσικό σύνδρομο, παχυσαρκία, δυσλειτουργία παγκρέατος, προεκλαμψία, εγκυμοσύνη, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ξανθωμάτωση. Φάρμακα: Αντιψυχωσικά, β-αποκλειστές, κορτικοστεροειδή, δισουλφιράμη, λανσοπραζόλη, λεβοντόπα, λίθιο, από του στόματος αντισυλληπτικά, περγολίδη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, σουλφοναμίδες, τεστοστερόνη, θειαζιδικά διουρητικά, τικλοπιδίνη, βενλαφαξίνη
  • Μείωση: AIDS, χρόνια αναιμία, αιμολυτική αναιμία, υπερθυρεοειδισμός, υπολιποπρωτεϊναιμία, ηπατική νόσος, δυσαπορρόφηση, υποσιτισμός, κακοήθης αναιμία, σήψη, σοβαρές λοιμώξεις, στρες. Φάρμακα: Αναστολείς ΜΕΑ, αλλοπουρινόλη, ανδρογόνα, παράγοντες μείωσης χοληστερόλης, ερυθρομυκίνη, οιστρογόνα, φιλγραστίμη, λεβοθυροξίνη, μετφορμίνη, φαινυτοΐνη, πραζοσίνη, ταμοξιφαίνη, τεραζοσίνη

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it