Η μέτρηση της χρωμογρανίνης Α στον ορό, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ασθενών με καρκινοειδείς όγκους καθώς και την παρακολούθηση της θεραπείας τους, ως συμπληρωματική εξέταση για τη διάγνωση των καρκινοειδών όγκων, ως συμπληρωματική εξέταση για τη διάγνωση άλλων νευροενδοκρινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένων του φαιοχρωμοκυττώματος, του μυελωδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς, ορισμένων νεοπλασιών του γαστρεντερικού καθώς και αδενωμάτων της υπόφυσης και πιθανόν του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η χρωμογρανίνη Α (CGA) είναι μία εκκριτική πρωτεΐνη μοριακού βάρους 48-60 kD που παράγεται από νευροενδοκρινή κύτταρα. Ο φυσιολογικός ρόλος της χρωμογρανίνης Α δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά έχει υποτεθεί ότι μπορεί να χρησιμεύει ως πρόδρομος ουσία για άλλα βιολογικώς δραστικά πεπτίδια ή μπορεί να εξυπηρετεί άλλες λειτουργίες κατά την ενδοκυτταρική παραγωγή ορμονών και νευροπεπτιδίων.
Η Χρωμογρανίνη Α έχει χρησιμοποιηθεί ως δείκτης ανοσοϊστοχημείας για φυσιολογικούς και νεοπλασματικούς νευροενδοκρινικούς ιστούς. Υψηλές συγκεντρώσεις χρωμογρανίνης Α στο πλάσμα έχουν δειχθεί σε ασθενείς με ενδοκρινικούς όγκους και επιπλέον, η συγκέντρωσή της στο αίμα συσχετίζεται με το μέγεθος του όγκου. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρηση της χρωμογρανίνης Α μπορεί να είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο σε ασθενείς με όγκους όπως το φαιοχρωμοκύτωμα, το καρκινοειδές, το νευροβλάστωμα και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Οι νευροενδοκρινείς όγκοι που δεν εκκρίνουν άλλους δείκτες (π.χ. ορμόνες), αναφερόμενοι και ως «μη λειτουργικοί όγκοι», μπορεί μερικές φορές να ανιχνευθούν, επειδή διατηρούν την ικανότητα να εκκρίνουν χρωμογρανίνη Α.
Η χρωμογρανίνη Α είναι πιο σταθερό μόριο σε σχέση με τη σεροτονίνη, κάνοντας τη μέτρηση της μια χρήσιμη εναλλακτική για την ανίχνευση του καρκινοειδούς. Αυξημένα επίπεδα χρωμογρανίνης Α σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, συσχετίζονται με κακή πρόγνωση. Τα επίπεδα χρωμογρανίνης Α μπορεί να είναι αυξημένα σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και επίσης συχνά, σε ασθενείς σε θεραπεία με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Καρκινοειδές σύνδρομο, φαιοχρωμοκύτωμα, νευροβλάστωμα, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, αδενώματα υπόφυσης, μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα, όγκοι νησιδιακών κυττάρων παγκρέατος, APUDomas, νευροενδοκρινείς όγκοι, καρκίνος προστάτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, Φάρμακα: Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.