URL path: Αρχική σελίδα // Χρυσός (Au)

Χρυσός (Au)

Ο Χρυσός είναι μέταλλο, με κίτρινο χρώμα όταν είναι συμπαγής, αλλά όταν είναι σε κόκκους μπορεί να είναι μαύρος ή μοβ. Είναι το πιο ελατό και όλκιμο μέταλλο. Είναι πολύ μαλακό μέταλλο και συνήθως γίνεται κράματα που θα του προσδώσουν περισσότερη αντοχή. Είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού και δεν επηρεάζεται από τον αέρα και τα περισσότερα αντιδραστήρια.

Εφαρμογές του Χρυσού

Ο Χρυσός χρησιμοποιείται στα κοσμήματα, στην υαλουργία και στα ηλεκτρονικά. Τα κοσμήματα χρησιμοποιούν περίπου το 75% του συνόλου του χρυσού που παράγεται. Ο Χρυσός μπορεί να έχει μια σειρά από αποχρώσεις ανάλογα με το μέταλλο με το οποίο σχηματίστηκε κράμα (λευκό, κόκκινο, μπλε, πράσινο κλπ). Ο κολλοειδής Χρυσός προστίθεται στο γυαλί για να το χρωματίσει κόκκινο ή πορφυρό και ο μεταλλικός χρυσός εφαρμόζεται ως ένα λεπτό φιλμ στα παράθυρα των μεγάλων κτιρίων για να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου. Ο Χρυσός χρησιμοποιείται στην ηλεκτρονική βιομηχανία για την προστασία των εξαρτημάτων Χαλκού.

Ο Χρυσός είναι ευρέως κατανεμημένος στη γη, ως ελεύθερο μέταλλο και συνδεδεμένος με χαλαζία, σιδηροπυρίτη και άλλα μέταλλα.

Επιπτώσεις του Χρυσού στην ανθρώπινη υγεία

Η εισπνοή Χρυσού ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό εάν η έκθεση είναι παρατεταμένη ή υπερβολική. Η κατάποση Χρυσού δεν έχει γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις. Η επαφή του Χρυσού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αλλεργική αντίδραση ενώ με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Οι ενώσεις του Χρυσού έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα και είναι ακόμα σε χρήση. Ο Χρυσός χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όταν η θεραπεία με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αδυνατεί να δώσει ανακούφιση.

Μόνο τα άλατα και τα ραδιοϊσότοπα του Χρυσού έχουν φαρμακολογική αξία, επειδή ο στοιχειακός (μεταλλικός) Χρυσός είναι αδρανής σε όλα τα χημικά που συναντά στο εσωτερικό του σώματος (με την κατάποση ο Χρυσός δεν μπορεί να προσβληθεί από το οξύ του στομάχου).

Τα κράματα Χρυσού χρησιμοποιούνται στην επανορθωτική οδοντιατρική, ιδιαίτερα στις αποκαταστάσεις των δοντιών, όπως στεφάνες και μόνιμες γέφυρες. Ο Χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε τρόφιμα και έχει τον αριθμό Ε175. Φύλλα, νιφάδες ή σκόνη Χρυσού χρησιμοποιείται και σε ορισμένα γκουρμέ τρόφιμα, ιδίως γλυκά και ποτά, ως διακοσμητικό συστατικό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο μεταλλικός Χρυσός είναι αδρανής σε όλα τα χημικά συστήματα του σώματος, δεν έχει καμία γεύση, δεν παρέχει διατροφικά στοιχεία και απομακρύνεται από το σώμα αναλλοίωτος. Όμως, οι διαλυτές ενώσεις του Χρυσού, όπως ο χλωριούχος Χρυσός, είναι τοξικές για το συκώτι και τα νεφρά.

Στην κλινική πρακτική, η χρήση του DMPS είναι αποτελεσματική για την κινητοποίηση και την απέκκριση του Βισμουθίου, του Υδραργύρου (οργανικού και ανόργανου), του Χαλκού, του Μολύβδου, του Αρσενικού, του Αντιμονίου, του Νικελίου, του Κασσίτερου, του Βολφραμίου και του Χρυσού, αλλά δεν επηρεάζει το Αλουμίνιο ή την απέκκριση του Ουρανίου. Στην πλειοψηφία των ενηλίκων ασθενών, ο Υδράργυρος είναι το κυρίαρχο μέταλλο που αποβάλλεται μετά από τη χρήση DMPS. Τα μέταλλα που κινητοποιούνται από DMPS απεκκρίνεται κυρίως από τους νεφρούς και σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ήπαρ (χοληφόρα / κόπρανα). Ένας άλλος χηλικός παράγοντας για την κινητοποίηση των μετάλλων από τον οργανισμό, το DMSA, χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πρόκλησης, καθώς και για την αποτοξίνωση από τον Μόλυβδο, τον Υδράργυρο και άλλα αντιδραστικά μέταλλα με σουλφυδρύλιο (π.χ. Αρσενικό, Αντιμόνιο). Αρκετές μελέτες έδειξαν την αποτελεσματικότητα του DMSA στην αύξηση της νεφρικής απέκκρισης του Μολύβδου και του Υδραργύρου και την μείωση των επιπέδων στο αίμα αυτών των μετάλλων.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Χρυσό;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Χρυσού στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it