URL path: Αρχική σελίδα // Meares - Stamey Δοκιμασία

Meares - Stamey Δοκιμασία

Η δοκιμασία Meares - Stamey χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ανδρών με πιθανή προστατίτιδα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το 1968 δύο ουρολόγοι, οι Meares και Stamey, δημοσίευσαν μια εργασία σχετικά με μια εξέταση για τη διάγνωση της προστατίτιδας, λαμβάνοντας διαδοχικά δείγματα ούρων σε τέσσερεις γυάλινους περιέκτες. Η εξέταση ονομάσθηκε αρχικά «εξέταση των 4 ποτηριών». Σε εκείνες τις ημέρες οι γιατροί συνέλεγαν τα ούρα προς εξέταση σε αποστειρωμένους γυάλινους περιέκτες (ποτήρια). Σήμερα βέβαια, χρησιμοποιούνται στείρα πλαστικά δοχεία μιας χρήσεως (ουροσυλλέκτες) για την εξέταση, που φέρει πλέον το όνομα τους. (Meares EM και Stamey TA. Bacteriologic localization patterns in bacterial prostatitis and urethritis. Invest Urol, 1968, Mar 5 (5): 492-518)

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι ασθενείς καλούνται να ουρήσουν τα πρώτα 10 ml των ούρων σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Στη συνέχεια, καλούνται να ουρήσουν 10 ml των ούρων από το μέσο της ούρησης σε ένα δεύτερο αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Στη συνέχεια, γίνονται μαλάξεις στον προστάτη τους από τον Ουρολόγο και συγκεντρώνονται οι εκκρίσεις του προστάτη σε ένα τρίτο αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Τέλος, άλλα 10 ml ούρων (μετά τη μάλαξη του προστάτη) συλλέγονται σε ένα τέταρτο αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη, για να ολοκληρωθεί η λήψη των δειγμάτων.

Αυτά τα δείγματα ονομάζονται:

  • VB1 – Voided Bladder 1, το οποίο αντιπροσωπεύει την μικροβιολογική κατάσταση της ουρήθρας
  • VB2 - Voided Bladder 2, το οποίο αντιπροσωπεύει την μικροβιολογική κατάσταση της ουροδόχου κύστης
  • EPS - Expressed Prostatic Secretions, το οποίο αντιπροσωπεύει την μικροβιολογική κατάσταση του προστάτη
  • VB3 - Voided Bladder 3, το οποίο αντιπροσωπεύει επίσης την μικροβιολογική κατάσταση του προστάτη.

Τα 4 δείγματα καλλιεργούνται και ανάλογα σε ποιο δείγμα αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια, βγαίνει το συμπέρασμα για την εστία της πιθανής λοίμωξης, είτε στην ουρήθρα, είτε στην ουροδόχο κύστη, είτε στον προστάτη.

Επιπλέον και ανάλογα την κλινική εικόνα, μπορεί να διενεργηθούν, είτε με συμβατικές μικροβιολογικές καλλιέργειες είτε με μοριακούς ελέγχους (PCR), αναλύσεις για συγκεκριμένα μικρόβια, ιούς, μυκοβακτηρίδια κλπ.

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it