URL path: Αρχική σελίδα // Μέτρηση pH Αίματος

Μέτρηση pH Αίματος

Η μέτρηση του pH στο αίμα είναι η μέτρηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων ιόντων υδρογόνου (Η+) στο αίμα. Ο ενδοκυττάριος μεταβολισμός έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή παραγωγή ιόντων υδρογόνου, τα οποία είναι ρυθμισμένα είτε ως οξύ (HCO3-) είτε ως βάση (H2CO3). Το σώμα απαιτεί το pH να παραμένει σταθερό. Οι νεφροί και οι πνεύμονες ρυθμίζουν το pH διατηρώντας την αναλογία οξέων προς βάσεις. Οποιαδήποτε μεταβολή στην αναλογία μεταξύ διττανθρακικών και ανθρακικού οξέος θα προκαλέσει μια αμοιβαία αλλαγή στην απελευθέρωση ή στην πρόσληψη των ελεύθερων Η+, μεταβάλλοντας έτσι την τιμή του pH. Σημαντικές αποκλίσεις του pH μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τόσο τα διττανθρακικά (HCO3-) όσο και το ανθρακικό οξύ (H2CO3) είναι συστατικά του συστήματος οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος που επηρεάζουν το pH.

Το pH του φλεβικού αίματος μπορεί να μετρηθεί σε ολικό αίμα και στον ορό ή το πλάσμα. Η μέτρηση γίνεται με ειδικό βαθμονομημένο όργανο (pHμετρο) και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (25οC).

Τιμές Αναφοράς
 
  • pH Φλεβικού Αίματος (Ολικού) @ 25οC: 7.32 – 7.43
  • pH Φλεβικού Αίματος (Ορός / Πλάσμα) @ 25οC: 7.35 – 7.45
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Κατάποση αλκαλίων, νόσος Cushing, διάρροια, πυρετός, μεγάλο υψόμετρο, υπεραερισμός, υστερία, εντερική απόφραξη (πυλωρού, δωδεκαδακτύλου), μεταβολική αλκάλωση, θεραπεία πεπτικού έλκους, νεφρική νόσος, αναπνευστική αλκάλωση, δηλητηρίαση με σαλικυλικά, έμετος (υπερβολικός). Φάρμακα: όξινο ανθρακικό νάτριο.
  • Μείωση: Νόσος Addison, άσθμα, καρδιακή νόσος, διαβητική κετοξέωση, διάρροια, εμφύσημα, αρρυθμία, ηπατική νόσος, υπερκαπνία, υποαερισμός, κακοήθης υπερθερμία, μεταβολική οξέωση, έμφραγμα μυοκαρδίου, νεφρίτιδα, νέφρωση, νεφρική νόσος, πνευμονία, πνευμονικό οίδημα, πνευμονική εμβολή, πνευμονική λοίμωξη, κακοήθεια πνευμόνων, αναπνευστική οξέωση, αναπνευστική ανεπάρκεια, σηψαιμία, σοκ.

 

Σημαντική σημείωση: Οι συγκεκριμένες τιμές αναφοράς αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις εξετάσεις που εκτελούνται στη Διαγνωστική Αθηνών, με βάση την προ-αναλυτική διαδικασία (προετοιμασία ασθενούς, τρόπος λήψης δείγματος, προετοιμασία δείγματος κλπ) και την αναλυτική φάση της συγκεκριμένης εξέτασης (μέθοδος, αντιδραστήρια, εξοπλισμός κλπ). Δεν είναι δυνατόν να γίνουν άμεσες συγκρίσεις μεταξύ αποτελεσμάτων που έχουν παραχθεί από διαφορετικά εργαστήρια. Κάθε εργαστήριο (πρέπει να) έχει τις δικές του τιμές αναφοράς.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it