Άγχος

Άγχος και Αγχώδης Διαταραχή

Το άγχος (στρες) αποτελεί ένα εργαλείο του ανθρώπινου σώματος, μια φυσιολογική αντίδραση στις πιέσεις στη ζωή ή σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας για το τι πρόκειται να συμβεί. Η πρώτη ημέρα του σχολείου, μια συνέντευξη για δουλειά ή μια ομιλία ενώπιον ακροατηρίου, μπορεί να προκαλέσει στους περισσότερους ανθρώπους ένα αίσθημα φόβου και νευρικότητας. Όμως αν τα συναίσθημα του άγχους είναι ακραία έντονο, διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς σε σημαντικό βαθμό, μπορεί να υπάρχει αγχώδης διαταραχή.

Το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει αντιδράσεις από πολλά διαφορετικά συστήματα και όργανα στο σώμα, όπως για παράδειγμα αίσθημα παλμών, μυϊκή αδυναμία και ένταση, κόπωση, ναυτία, θωρακικό πόνο, δύσπνοια, πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους.

Η παρουσία άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, εξασθένιση της μνήμης, ανισορροπία ορμονών, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα. Ο εντοπισμός των επιπτώσεων του στρες στα πρώιμα στάδια εκδήλωσής τους, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας στη συνέχεια.

Share it