Ενδομητρίωση

Επιλέξετε τις κατάλληλες εξετάσεις στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών της ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια και συχνά επώδυνη παθολογική κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν που επενδύει τη μήτρα, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτός ο έκτοπος ιστός του ενδομητρίου μπορεί να βρεθεί σε διάφορα όργανα της πυέλου, όπως στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να βρεθεί και μακριά από την περιοχή της πυέλου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος, ο οποίος μπορεί να εκδηλώνεται ως έντονες κράμπες περιόδου ή επίμονος πόνος καθ 'όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Επώδυνες περίοδοι (δυσμηνόρροια)
 • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)
 • Έντονη ή ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
 • Επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή ούρηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
 • Κούραση
 • Υπογονιμότητα ή δυσκολία σύλληψης
Διάγνωση

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν έντονα ενδομητρίωση, ο μόνος οριστικός τρόπος διάγνωσης της κατάστασης είναι μέσω μιας χειρουργικής διαδικασίας που ονομάζεται λαπαροσκόπηση και βιοψίας.

Η λειτουργική ιατρική προσεγγίζει την ενδομητρίωση λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες ανισορροπίες στο σώμα που μπορεί να συμβάλλουν στην πάθηση. Οι εξετάσεις λειτουργικής ιατρικής μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των βαθύτερων αιτιολογικών παραγόντων και να καθοδηγήσουν εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας.

 • Ορμονικός έλεγχος: Οι ορμονικές ανισορροπίες συνδέονται συνήθως με την ενδομητρίωση. Ο έλεγχος των επιπέδων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη και άλλων, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τυχόν ανωμαλίες.
 • Φλεγμονώδεις δείκτες: Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ενδομητρίωση. Η μέτρηση των δεικτών φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και οι κυτοκίνες, μπορούν να βοηθήσουν στην εκτίμηση του βαθμού φλεγμονής στο σώμα.
 • Τροφική δυσανεξία: Μερικά άτομα με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν ευαισθησίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Οι εξετάσεις τροφικής δυσανεξίας IgG μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών προβληματικών τροφίμων.
 • Αξιολόγηση της υγείας του εντέρου: Το μικροβίωμα του εντέρου και η υγεία του εντέρου έχουν συνδεθεί με την ενδομητρίωση. Η πλήρης ανάλυση του μικροβιώματος μπορεί να αξιολογήσει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, να αναζητήσει παθογόνα και να αξιολογήσει την πεπτική λειτουργία. 
 • Έλεγχος θρεπτικών συστατικών: Ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη της ενδομητρίωσης. Ο έλεγχος των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών μπορεί να καθοδηγήσει τη στοχευμένη συμπληρωματική λήψη.
 • Αξιολόγηση τοξικότητας και ικανότητας αποτοξίνωσης: Η ενδομητρίωση έχει συσχετιστεί με περιβαλλοντική έκθεση σε τοξίνες και μειωμένες διαδικασίες αποτοξίνωσης. Εξετάσεις όπως ο έλεγχος των βαρέων μετάλλων ή ο έλεγχος των οργανικών οξέων στα ούρα μπορούν να αξιολογήσουν το φορτίο τοξινών και την ικανότητα αποτοξίνωσης.

Η λειτουργική ιατρική υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τα βαθύτερα αίτια και τις εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την θεραπεία και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ενημέρωση 7/7/2023

Share it