URL path: Αρχική σελίδα // Διαμινοξειδάση Ορού (DAO)

Διαμινοξειδάση Ορού (DAO)

Η διαμινοξειδάση (DAO) είναι το σημαντικότερο ένζυμο του οργανισμού για την διάσπαση της ισταμίνης των τροφών και αποτελεί μια φυσική άμυνα ενάντι της περίσσειας ισταμίνης. Αν ληφθούν μεγάλες ποσότητες ισταμίνης με την διατροφή ή ο οργανισμός παράγει περισσότερη ισταμίνη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί η διαμινοξειδάση, μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Η διαμινοξειδάση παράγεται στο λεπτό έντερο, αλλά ορισμένα φάρμακα, κάποιες τροφές και ορισμένα μικρόβια μπορεί να καταστείλουν την παραγωγή της.

Τα χαμηλά επίπεδα της διαμινοξειδάσης έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των ακόλουθων συμπτωμάτων και παθολογικών καταστάσεων:

  • Ημικρανίες και πονοκεφάλοι
  • Ίλιγγος, ναυτία, έμετος
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Κνίδωση, δερματικά εξανθήματα, έκζεμα, ψωρίαση
  • Ρινική συμφόρηση, άσθμα, βρογχόσπασμος
  • Γαστρεντερικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροιες, μετεωρισμός, στομαχόπονος και κοιλιακές κράμπες
  • Δυσμηνόρροια, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, υπεροχή των οιστρογόνων
  • Αρρυθμία, υπέρταση ή υπόταση
  • Αναφυλαξία
  • Ινομυαλγία, μυϊκοί πόνοι
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Νευρολογικές καταστάσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (στην παιδική ηλικία και την εφηβεία)
  • Διαταραχές του κιρκάδιου (ημερήσιου) ρυθμού
  • Νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, με τη μάθηση και τη μνήμη
  • Κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης και άγχος

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της διαμινοξειδάσης είναι μειωμένα, είναι παρόμοια με εκείνα της περίσσειας ισταμίνης, αφού η διαμινοξειδάση είναι το ένζυμο που διασπάει και μεταβολίζει την ισταμίνη. Οι ασθενείς που πάσχουν από κνίδωση, νόσο του Crohn ή κοιλιοκάκη, έχουν χαμηλή δραστηριότητα διαμινοξειδάσης στο αίμα.

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να διασπάσουν την ισταμίνη εμφανίζουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας κατά την κατανάλωση ορισμένων τροφών και την επαφή με πολλές ουσίες. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να βελτιωθούν λαμβάνοντας τα κατάλληλα διατροφικά μέτρα ή / και τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων (αντιισταμινικά) και συμπληρωμάτων διατροφής. 

Επειδή η διαμινοξειδάση παράγεται στον γαστρεντερικό σωλήνα, τα χαμηλά της επίπεδα είναι ενδεικτικά της κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και της διαταραχής του εντερικού φραγμού.

Share it