URL path: Αρχική σελίδα // Εμμηνόπαυση Πλήρης Έλεγχος MenoScan®

Εμμηνόπαυση Πλήρης Έλεγχος MenoScan®

Ο πλήρης έλεγχος της Εμμηνόπαυσης (MenoScan®) γίνεται με τη μέτρηση στη σίελο (σάλιο) των ορμονών Οιστριόλη (Ε3), Οιστραδιόλη (Ε2), Οιστρόνη (Ε1), Προγεστερόνη, Τεστοστερόνη και Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).

Ο πλήρης έλεγχος της Εμμηνόπαυσης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των υποκείμενων αιτιών για πολλές χρόνιες γυναικολογικές διαταραχές προκειμένου να σχεδιασθούν οι κατάλληλες εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Πότε είναι χρήσιμος ο έλεγχος της Εμμηνόπαυσης;

Οι ορμόνες είναι ουσίες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τα επίπεδα όλων των ορμονών πρέπει να είναι επαρκή και ισορροπημένα σε άριστα επίπεδα. Συγκεντρώσεις των ορμονών που βρίσκονται εκτός του βέλτιστου πλαισίου, επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία.

Ο έλεγχος των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση παρέχει τη βάση για την εξατομίκευση των θεραπευτικών μέτρων. Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων γίνεται δυνατό:

  • Να προσαρμοστούν τα φυσικά θεραπευτικά μέτρα (διατροφή, τρόπος ζωής, συμπληρώματα διατροφής κλπ.) ώστε να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες
  • Να βελτιστοποιηθούν τα επίπεδα των ορμονών, με την ελάχιστη δοσολογία φαρμακευτικής υποκατάστασης ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η υπερδοσολογία
  • Να επιτευχθούν το κατάλληλα και συμβατά φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών
  • Να αυξηθεί την αίσθηση της ευημερίας και της καλή υγείας, με την άρση των υποκείμενων ελλειμμάτων και των ανισορροπιών των ορμονών


Ο έλεγχος των ορμονών της Εμμηνόπαυσης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δράση των ορμονών κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων της περι-εμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί δημιουργήσουν συμπτώματα όπως:

  • Εξάψεις
  • Διαταραχές της διάθεσης
  • Ανησυχία
  • Κόπωση
  • Διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών
  • Αύξηση βάρους
  • Χαμηλή σεξουαλική διάθεση
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπών
  • Διαταραχές στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  • Κολπική ατροφία
  • Τριχόπτωση
Γιατί πλεονεκτεί ο έλεγχος των ορμονών στο σάλιο;

Σε σύγκριση με τις κλασικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών, η αξιολόγηση των ορμονών στη σίελο προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα:

  • Τα επίπεδα των ορμονών που μετρώνται στο σάλιο, είναι τα μη δεσμευμένα στις πρωτεΐνες (ελεύθερα) και άρα τα πραγματικά βιοδιαθέσιμα κλάσματα των ορμονών. Διάφορες διαταραχές που επηρεάζουν την παραγωγή των πρωτεϊνών τόσο η αύξηση όσο και η μείωση τους, η παχυσαρκία, οι διαταραχές τη λειτουργίας του θυρεοειδούς, δεν επηρεάζουν τη μέτρηση των ορμονών στο σάλιο
  • Τα επίπεδα των βιοδιαθέσιμων ορμονών στο σάλιο συσχετίζονται με αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα επίπεδα των βιοδιαθέσιμων ορμονών είναι αυτά που σχετίζονται με τα υποκείμενα συμπτώματα
  • Η συλλογή των δειγμάτων σιέλου είναι εύκολη, γίνεται στο σπίτι και δεν προκαλεί επιπλέον στρες (η λήψη αίματος για πολλούς ανθρώπους είναι ιδιαίτερα στρεοσογόνος)
  • Η λήψη του δείγματος μπορεί να γίνει εύκολα οποιαδήποτε μέρα και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί και ο κιρκάδιος (ημερήσιος) ρυθμός των ορμονών και ο τρόπος έκκρισης τους κατά τη διάρκεια ημερών ή μετά από ορισμένα γεγονότα (π.χ. μετά την άσκηση)
  • Τα μόρια των ορμονών παραμένουν σταθερά στο σάλιο για μέχρι 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου
Τι περιλαμβάνει ο Πλήρης Έλεγχος της Εμμηνόπαυσης;

Ο Πλήρης Έλεγχος της Εμμηνόπαυσης (MenoScan®) της Διαγνωστικής Αθηνών περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εξετάσεις:

Οιστρόνη (Ε1). Η οιστρόνη είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παράγεται από τις ωοθήκες αλλά ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής της οιστρόνης γίνεται στα λιπώδη κύτταρα. Αυξημένα επίπεδα οιστρόνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οιστραδιόλη (Ε2). Παράγεται από τις ωοθήκες και είναι η πιο δραστική μορφή οιστρογόνων πριν από την εμμηνόπαυση. Τα φυσιολογικά της επίπεδα είναι απαραίτητα για έναν κανονικό, υγιή έμμηνο κύκλο και τη γονιμότητα.

Οιστριόλη (Ε3). Είναι η λιγότερο δραστική μορφή από τα τρία οιστρογόνα. Παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες από τις ωοθήκες, γίνεται όμως το κυρίαρχο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της υπερπαραγωγής της από τον πλακούντα. Η μέτρηση των επιπέδων της οιστριόλης είναι σημαντική για την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης των οιστρογόνων.

Προγεστερόνη. Η προγεστερόνη (ορμόνη της εγκυμοσύνης) προετοιμάζει το ενδομήτριο (την εσωτερική επένδυση της μήτρας) για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Η ορμόνη αυτή παράγεται στα επινεφρίδια και είναι ένα πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Διαταραχές στα επίπεδα της DHEA μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές αυτών των ορμονών.

Τεστοστερόνη. Η «ανδρική ορμόνη», παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας, του μεταβολισμού και της διαχείρισης της ενέργειας καθώς και της λίμπιντο. Αυξημένα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα όπως ακμή, αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και πιθανόν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Share it