Η άλφα-1 αντιθρυψίνη (AAT) κοπράνων είναι ένας βιοδείκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγηση ορισμένων παθήσεων του γαστρεντερικού. Είναι ένας δείκτης μέτρησης της απώλειας πρωτεϊνών από το έντερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση γαστρεντερικών διαταραχών που επηρεάζουν την ακεραιότητα του εντερικού επιθηλίου.
Η α1-αντιθρυψίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία κυρίως των πνευμόνων και άλλων οργάνων, από βλάβες που προκαλούνται από ένζυμα όπως η ελαστάση των ουδετερόφιλων. Η ανεπάρκεια της ΑΑΤ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στους πνεύμονες και το ήπαρ.
Εντερική απώλεια πρωτεΐνης: Η α1-αντιθρυψίνη κοπράνων είναι ένας δείκτης μέτρησης της αυξημένης απώλειας των πρωτεϊνών από το έντερο. Αυξημένα επίπεδα α1-αντιθρυψίνης κοπράνων μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες διαφεύγουν από το γαστρεντερικό σωλήνα στα κόπρανα.
Γαστρεντερικές διαταραχές: Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ΑΑΤ κοπράνων περιλαμβάνουν τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (IBD), τη κοιλιοκάκη, τις εντεροπάθειες με απώλεια πρωτεϊνών και άλλες διαταραχές που προκαλούν βλάβη στο εντερικό επιθήλιο.
Αξιολόγηση της ακεραιότητας του εντέρου: Η μέτρηση της α1-αντιθρυψίνης κοπράνων μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού. Όταν η εντερική επένδυση έχει υποστεί βλάβη, επιτρέπει στις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου της α1-αντιθρυψίνης, να διαρρεύσουν στα κόπρανα.
Η εξέταση των κοπράνων για την α1-αντιθρυψίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της διαγνωστικής εξέτασης για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία εντεροπαθειών που οδηγούν σε απώλεια πρωτεϊνών ή σοβαρής εντερικής φλεγμονής. Αυξημένα επίπεδα α1-αντιθρυψίνης κοπράνων μπορεί να υποδεικνύουν πρόβλημα στην εντερική διαπερατότητα και απώλεια πρωτεϊνών. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της κλινικής εικόνας του ασθενή και άλλων πρόσθετων διαγνωστικών εξετάσεων.
Εάν η α1-αντιθρυψίνη κοπράνων είναι αυξημένη με απουσία θετικής εξέτασης αιμοσφαιρίνης κοπράνων, τότε υπάρχει αυξημένη απώλεια πρωτεϊνών πλάσματος από το έντερο. Εάν η αιμοσφαιρίνη κοπράνων είναι θετική, τότε η α1-αντιθρυψίνη προέρχεται τουλάχιστον εν μέρει από την απώλεια αίματος, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συνυπάρχουσα εντεροπάθεια που οδηγεί στην απώλεια πρωτεϊνών.
Δείτε επίσης: Α1-αντιθρυψίνη, Κάθαρση