URL path: Αρχική σελίδα // SIBO, Τεστ Αναπνοής (Υδρογόνο και Μεθάνιο), Γλυκόζη

SIBO, Τεστ Αναπνοής (Υδρογόνο και Μεθάνιο), Γλυκόζη

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, κοινώς γνωστή ως SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη αύξηση του πληθυσμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Ενώ το λεπτό έντερο περιέχει συνήθως σχετικά χαμηλό αριθμό βακτηρίων σε σύγκριση με το παχύ έντερο, στο SIBO, υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων σε αυτήν την περιοχή, οδηγώντας σε διάφορα πεπτικά συμπτώματα και δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Το τεστ αναπνοής για τον έλεγχο της βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO) με χρήση γλυκόζης περιλαμβάνει την κατάποση διαλύματος γλυκόζης από τον εξεταζόεμνο, ακολουθούμενη από τη μέτρηση των επιπέδων των αερίων υδρογόνου (H2) και μεθανίου (CH4) σε δείγματα αναπνοής που συλλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η γλυκόζη επιλέγεται ως υπόστρωμα για την εξέταση επειδή απορροφάται εύκολα στο λεπτό έντερο και τυχόν βακτήρια που υπάρχουν θα τη ζυμώσουν γρήγορα, παράγοντας υδρογόνο ή / και μεθάνιο ως υποπροϊόντα. Αυξημένα επίπεδα αυτών των αερίων στην αναπνοή υποδεικνύουν βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο, βοηθώντας στη διάγνωση του SIBO και καθοδηγώντας τις θεραπευτικές αποφάσεις. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί αντένδειξη για αυτή την εξέταση. Αυτή η εξέταση μπορεί επίσης να ανιχνεύσει το σύνδρομο εντερικής υπερανάπτυξης μεθανογόνων (IMO). Δείτε επίσης:

Το SIBO μπορεί να εμφανισθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως:

Μειωμένη κινητικότητα: Καταστάσεις όπως η εντερική δυσκινητικότητα, όπου οι μύες του λεπτού εντέρου αποτυγχάνουν να μετακινήσουν σωστά τις τροφές μέσω του πεπτικού συστήματος, μπορούν να συμβάλουν στη στασιμότητα των βακτηρίων στο λεπτό έντερο.

Ανατομικές ανωμαλίες: Δομικά ζητήματα όπως εντερικά στενώματα, συρίγγια ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να διαταράξουν την κανονική ροή του εντερικού περιεχομένου και να προωθήσουν τη βακτηριακή υπερανάπτυξη.

Διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου: Η ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, συχνά λόγω παραγόντων όπως η χρήση αντιβιοτικών, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) ή υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (IBD), μπορεί να προδιαθέτουν άτομα στην εμφάνιση SIBO.

Τα συμπτώματα του SIBO είναι δυνατόν να διαφέρουν πολύ μεταξύ των πασχόντων και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χρόνιο ή υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, που συχνά περιγράφεται ως φούσκωμα ή διάταση
 • Υπερβολική παραγωγή αερίων, που οδηγεί σε μετεωρισμό ή ερυγές
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ή εναλλαγή μεταξύ των δύο
 • Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα ελλείψεις βιταμινών (ειδικά των λιποδιαλυτών βιταμινών όπως A, D, E και K) και ιχνοστοιχείων

Η διάγνωση του SIBO μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων του και της επικάλυψης με άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Οι κοινές διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Τεστ αναπνοής: Το τεστ αναπνοής υδρογόνου (H2) και μεθανίου (CH4) είναι μια μη επεμβατική και ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τη διάγνωση του SIBO. Οι ασθενείς πίνουν ένα υπόστρωμα (π.χ. λακτουλόζη ή γλυκόζη) και η παρουσία αυξημένων επιπέδων υδρογόνου και/ή μεθανίου σε δείγματα αναπνοής που συλλέγονται για αρκετή ώρα, υποδεικνύει την βακτηριακή υπερανάπτυξη.
 • Αναρρόφηση λεπτού εντέρου: Αυτή η επεμβατική διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων υγρών από το λεπτό έντερο για βακτηριακή καλλιέργεια και ανάλυση, παρέχοντας άμεσες ενδείξεις βακτηριακής υπερανάπτυξης.
 • Άλλες εξετάσεις: Πρόσθετες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση των ελλείψεων θρεπτικών ουσιών, εξετάσεις κοπράνων για την αξιολόγηση της δυσαπορρόφησης και της φλεγμονής και απεικονιστικές εξετάσεις όπως παρακολούθηση του λεπτού εντέρου ή εντερογραφία μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να πραγματοποιηθούν για την υποστήριξη της διάγνωσης και τον εντοπισμό των υποκείμενων αιτιών.
Διαχείριση και Θεραπεία του SIBO

Η διαχείριση του SIBO περιλαμβάνει συνήθως ένα συνδυασμό διατροφικών τροποποιήσεων, αντιμικροβιακής θεραπείας και αντιμετώπισης των υποκείμενων αιτιολογικών παραγόντων. Βασικά συστατικά της θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως για τη μείωση της βακτηριακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο. Η ριφαξιμίνη, ένα μη απορροφήσιμο αντιβιοτικό, χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία πρώτης γραμμής λόγω της αποτελεσματικότητάς της και των ελάχιστων συστηματικών παρενεργειών. Άλλα αντιβιοτικά, όπως μετρονιδαζόλη ή τετρακυκλίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό ή ως εναλλακτικές λύσεις για ανθεκτικές περιπτώσεις.
 • Διατροφικές αλλαγές: Οι διαιτητικές τροποποιήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων SIBO και στην πρόληψη της υποτροπής. Οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ζυμώσιμων υδατανθράκων (FODMAPs), οι οποίοι μπορούν να τροφοδοτήσουν την βακτηριακή υπερανάπτυξη και τη χρήση δίαιτας χαμηλών υπολειμμάτων ή στοιχειακή διατροφή, για τη μείωση του βακτηριακού φορτίου στο λεπτό έντερο.
 • Προκινητικοί παράγοντες: Τα προκινητικά είναι φάρμακα που ενισχύουν τη γαστρεντερική κινητικότητα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βακτηριακής στασιμότητας και της υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο. Φάρμακα όπως οι αγωνιστές των υποδοχέων 5-ΗΤ4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εντερικής κινητικότητας.
 • Διατροφική υποστήριξη: Οι ασθενείς με SIBO μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που προκύπτουν από τη δυσαπορρόφηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ειδικά λιποδιαλυτές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, όπως προβιοτικά και πρεβιοτικά.
Παρακολούθηση

Μετά την έναρξη της θεραπείας, η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, την παρακολούθηση της βελτίωσης των συμπτωμάτων και τον εντοπισμό πιθανών επιπλοκών ή υποτροπής του SIBO. Μπορούν να χρειασθούν τεστ αναπνοής παρακολούθησης για να επιβεβαιωθεί η εξάλειψη της βακτηριακής υπερανάπτυξης και θα πρέπει να διατηρηθούν οι τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου είναι μια σύνθετη γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη αύξηση των βακτηριακών πληθυσμών στο λεπτό έντερο. Ενώ η διάγνωση και η διαχείριση μπορεί να είναι δύσκολη, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις υποκείμενες αιτίες, χρησιμοποιεί διαγνωστικά εργαλεία όπως τα τεστ αναπνοής και εφαρμόζει στοχευμένες θεραπείες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με SIBO.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it