URL path: Αρχική σελίδα // Γλυκίνη

Γλυκίνη

Η γλυκίνη είναι ένα από τα μη-απαραίτητα αμινοξέα και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μυϊκού ιστού και τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Είναι επίσης απαραίτητη για να διατηρούνται υγιή το κεντρικό νευρικό σύστημα και το γαστρεντερικό και έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία μέσω αντιοξειδωτικών μηχανισμών από ορισμένα είδη καρκίνου. Η μέτρηση της γλουταμίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα καθώς και στον έλεγχο των Νευροδιαβιβαστών.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η γλυκίνη (Gly/G) βοηθά στην πρόληψη της μυϊκής καταστροφής ενισχύοντας τα επίπεδα κρεατίνης του σώματος, μιας ουσίας που βοηθάει στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκίνης βρίσκονται όχι μόνο στους μύες, αλλά και στο δέρμα, σε συνδέσμους και τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς. Σχεδόν το 1/3 του κολλαγόνου, το οποίο κρατά σταθερό και εύκαμπτο το δέρμα και τον συνδετικό ιστό, αποτελείται από γλυκίνη. Χωρίς γλυκίνη το σώμα δεν θα ήταν σε θέση να επισκευάσει τους κατεστραμμένους ιστούς, το δέρμα θα γινόταν χαλαρό καθώς θα καταστρεφόταν από τις υπεριώδεις ακτίνες, την οξείδωση και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και οι τραυματισμοί δεν θα μπορούσαν να επουλωθούν ποτέ.

Η γλυκίνη είναι ένα γλυκογενετικό αμινοξύ, το οποίο σημαίνει ότι βοηθά τον εφοδιασμό του σώματος με γλυκόζη όταν απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έτσι η λήψη συμπληρωμάτων γλυκίνης μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενέργεια και κόπωση όπως η υπογλυκαιμία, η αναιμία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS).

Η γλυκίνη είναι απαραίτητη για ένα υγιές και λειτουργικό πεπτικό σύστημα. Βοηθά στη ρύθμιση της σύνθεσης των χολικών οξέων που χρησιμοποιούνται για την πέψη των λιπών.

Η γλυκίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν υπερδραστηριότητα όπως επιληπτική δραστηριότητα και τη μανιακή (διπολική) διαταραχή. Η γλυκίνη μπορεί επίσης να μετατραπεί σε έναν άλλο νευροδιαβιβαστή, τη σερίνη, όταν απαιτείται, και μπορεί να είναι ευεργετική στη διαχείριση της σχιζοφρένειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκίνη βοηθά επίσης στη βελτίωση της μνήμης σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως η σχιζοφρένεια, η νόσος του Parkinson, η νόσος Huntington, το jet lag και η υπερκόπωση.

Τα αποτελέσματα από προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών όγκων και μελανώματος. Η γλυκίνη επίσης φαίνεται να παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας του προστάτη.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, το κρέας, τα φασόλια, το γάλα και το τυρί, είναι οι καλύτερες διαιτητικές πηγές γλυκίνης. Υψηλές ποσότητες γλυκίνης βρίσκονται επίσης στη ζελατίνη, η οποία είναι μια μορφή μετουσιωμένου κολλαγόνου. Η γλυκίνη είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή κάψουλας και σκόνης και ως μέρος πολλών συμπληρωμάτων αμινοξέων. Δεν υπάρχουν τοξικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη γλυκίνη, αν και ορισμένοι αναφέρουν ότι η λήψη αυτού του συμπλήρωμα προκαλεί στομαχικές διαταραχές.

Τα άτομα με νεφρική ή ηπατική νόσο δεν πρέπει να καταναλώνουν γλυκίνη χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Η λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος αμινοξέων μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του κύκλου του κιτρικού οξέος (κύκλος του Krebs) και να προκαλέσει συσσώρευση αζώτου ή αμμωνίας στο σώμα, γεγονός που αναγκάζει το ήπαρ και τα νεφρά να εργάζονται εντονότερα για την απομάκρυνση των αποβλήτων. Οποιοσδήποτε παίρνει αντι-επιληπτικά φάρμακα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν από τη συμπληρωματική λήψη γλυκίνης, καθώς μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it