URL path: Αρχική σελίδα // Κορτιζόλη Απόκριση στην Αφύπνιση (CAR)

Κορτιζόλη Απόκριση στην Αφύπνιση (CAR)

Η κορτιζόλη απόκριση στην αφύπνιση (Cortisol Awakening Response, CAR) είναι η αλλαγή στη συγκέντρωση της κορτιζόλης που συμβαίνει την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα από τον βραδινό ύπνο. Αξιολογείται μετρώντας την κορτιζόλη σε δείγματα σιέλου αμέσως μετά το ξύπνημα και στη συνέχεια σε διαστήματα κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας. Η CAR έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική πτυχή της λειτουργίας του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης- επινεφριδίων, επειδή ρυθμίζεται διαφορετικά από την παραγωγή κορτιζόλης κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου ημερήσιου κύκλου. Έχει επίσης συσχετιστεί με το στρες, τις συναισθηματικές διαταραχές και άλλους κινδύνους για τη σωματική υγεία.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η κορτιζόλη απόκριση στην αφύπνιση (CAR) είναι η αλλαγή στη συγκέντρωση κορτιζόλης που συμβαίνει κατά την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα από τον ύπνο. Έχει γίνει θέμα έντονης έρευνας μετά την εισαγωγή της μέτρησης της κορτιζόλης σε δείγματα σιέλου, η οποία επέτρεψε στους εξεταζόμενους να συλλέγουν δείγματα μη επεμβατικά υπό κανονικές συνθήκες ζωής στο σπίτι, αντί για τις τεχνητές συνθήκες του εργαστηρίου. Τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλά τη νύχτα, αλλά αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από το ξύπνημα. Μετά το ξύπνημα, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν περαιτέρω άνοδο που κορυφώνεται 20-40 λεπτά αργότερα. Αυτό ακολουθείται από την προοδευτική μείωση της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η CAR έχει καταστεί σημαντικό ερευνητικό θέμα. Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η CAR βρίσκεται υπό σχετικά ανεξάρτητο έλεγχο από την παραγωγή κορτιζόλης για το υπόλοιπο της ημέρας. Υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ της CAR και των επιπέδων της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ή της μείωσης της κορτιζόλης το βράδυ.  Δεύτερον, μελέτες διδύμων έχουν τεκμηριώσει μια γενετική επίδραση στην CAR που είναι διαφορετική από την κληρονομικότητα των επιπέδων κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Τρίτον, η CAR συνδέεται με το στρες και την υγεία με διαφορετικούς και δυνητικά σημαντικούς τρόπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελεί έναν χρήσιμο δείκτη της λειτουργίας του υποθαλάμου-υπόφυσης-φλοιού των επινεφριδίων (HPA).

Ο ημερήσιος ρυθμός παραγωγής κορτιζόλης είναι γνωστός, με υψηλά επίπεδα νωρίς την ημέρα και μείωση κατά τις ώρες εγρήγορσης φτάνοντας στο ναδίρ τις ώρες πριν από το ξύπνημα. Οι πραγματικές ώρες κατά τις οποίες αλλάζει αυτός ο ρυθμός εξαρτάται από το αν o εξεταζόμενος είναι ενεργός κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έκκριση κορτιζόλης είναι παλμική και έχει υπολογιστεί ότι κάθε εκκριτικός παλμός προκαλεί αύξηση της ελεύθερης κορτιζόλης από σάλιο. Η CAR είναι αποτέλεσμα μιας έως τεσσάρων εκκριτικών παλμών κατά την χρονική περίοδο μετά το ξύπνημα. Η παραγωγή κορτιζόλης είναι υπό τον έλεγχο ενός καταρράκτη ορμονών που ξεκινούν στον παρακοιλιακό πυρήνα του υποθαλάμου. Ο ίδιος ο παρακοιλιακός πυρήνας βρίσκεται υπό ισχυρή ρύθμιση από ανώτερες δομές στον εγκέφαλο, κυρίως τον ιππόκαμπο, την αμυγδαλή και τον προμετωπιαίο φλοιό. Επιπλέον, υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ του παρακοιλιακού πυρήνα και του υπερχιασματικού πυρήνα, μιας μικρής δομής στον υποθάλαμο που είναι ευαίσθητη στο φως και συμμετέχει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

Η κορτιζόλη απόκριση στην αφύπνιση δεν είναι απλώς το ανερχόμενο τμήμα της ημερήσιας διακύμανσης της ορμόνης, αλλά είναι μια απάντηση στη διαδικασία της αφύπνισης. Οι έρευνες έδειξαν ότι η αύξηση της κορτιζόλης μετά το ξύπνημα είναι πιο απότομη από ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον ημερήσιο κύκλο από μόνη της και επιπλέον η CAR δεν διαταράσσεται από τις πιθανές επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις τη νύχτα. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν αναμένεται ώρα αφύπνισης, υπάρχει αύξηση της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης την προηγούμενη ώρα, η οποία δεν συμβαίνει όταν δεν αναμενόταν ξύπνημα, υποδηλώνοντας μια προπαρασκευαστική απάντηση για τις δραστηριότητες της ημέρας. Η κορτιζόλη απόκριση στην αφύπνιση δεν εμφανίζεται μετά το ξύπνημα από τον σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η CAR, αλλά δεν ξυπνά το επίπεδο κορτιζόλης, είναι ευαίσθητο στο φως στο περιβάλλον και μπορεί να ενισχυθεί με αυξημένη έκθεση στο φως προς το τέλος της περιόδου ύπνου.  Αντίθετα,  ο θόρυβος τη νύχτα έχει μικρή επίδραση.

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του CAR είναι η μεγάλη διακύμανση του μεγέθους της απόκρισης τόσο μεταξύ των ατόμων όσο και εντός του ίδιου ατόμου σε διαφορετικές ημέρες (π.χ. εργάσιμες ημέρες ή ημέρες ανάπαυσης).

Η εξέταση CAR μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα με τα ακόλουθα συμπτώματα και καταστάσεις:

 • Χρόνιο στρες
 • Χρόνια κόπωση
 • Κακός ύπνος, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας
 • Ημικρανίες
 • Αρθραλγίες
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Αυτοάνοσες παθήσεις
 • Κατάθλιψη
 • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)
 • Προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα
 • Παθήσεις γαστρεντερικού

 

Share it