Το α-αμινο-n-βουτυρικό οξύ, γνωστό επίσης ως α-αμινοβουτυρικό οξύ (AABA), είναι ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ με χημικό τύπο C4H9NO2. Είναι ένα ανάλογο του πρωτεϊνογονικού αμινοξέος, της βαλίνης. Η μέτρηση του α-αμινοβουτυρικό οξύ περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.
Στους ανθρώπους, το α-αμινοβουτυρικό οξύ έχει βρεθεί στον εγκέφαλο και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όπου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη νευροδιαβίβαση. Το α-αμινοβουτυρικό οξύ έχει μελετηθεί για πιθανή χρήση ως θεραπεία για την επιληψία και άλλες νευρολογικές διαταραχές.
Το α-αμινοβουτυρικό οξύ παράγεται από τα φυτά ως απάντηση σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ξηρασία, η αλατότητα και οι ακραίες θερμοκρασίες. Έχει προταθεί ότι το α-αμινοβουτυρικό οξύ μπορεί να λειτουργήσει ως ωσμοπροστατευτικό, βοηθώντας τα φυτά να ανέχονται αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες.
Το α-αμινοβουτυρικό οξύ έχει επίσης βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το τυρί και η σάλτσα σόγιας. Ωστόσο, η διατροφική του σημασία στην διατροφή του ανθρώπου δεν είναι καλά κατανοητή.
Έρευνες δείχνουν ότι το α-αμινο-ν-βουτυρικό οξύ μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανός βιοδείκτης στο πλάσμα και στα ούρα για διάφορες ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις.
Σε μια μελέτη, το α-αμινοβουτυρικό οξύ βρέθηκε να είναι σημαντικά αυξημένο στο πλάσμα ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει διαγνωστική αξία για αυτή την ασθένεια. Τα επίπεδα του α-αμινοβουτυρικού οξέος έχουν επίσης βρεθεί αυξημένα στα ούρα ασθενών με κίρρωση του ήπατος, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμο ως βιοδείκτης και για αυτήν την πάθηση.
Επιπλέον, το α-αμινοβουτυρικό οξύ έχει προταθεί ως πιθανός βιοδείκτης για τη νεφρική λειτουργία. Μελέτες έχουν βρει ότι τα επίπεδα του α-αμινοβουτυρικού οξέος σχετίζονται με τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR) και επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο στην παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.