URL path: Αρχική σελίδα // Ιστιδίνη

Ιστιδίνη

Η ιστιδίνη αποτελεί μια σημαντική πηγή ατόμων άνθρακα στη σύνθεση των πουρινών, μιας από τις δύο ομάδες αζωτούχων βάσεων που αποτελούν το DNA και το RNA. Είναι επίσης ο άμεσος πρόδρομος της ισταμίνης, μιας από τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στις ανοσολογικές αποκρίσεις. Η ιστιδίνη χρειάζεται στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και για τη διατήρηση των περιβλημάτων μυελίνης που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και στην προστασία του σώματος από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων. Η ισταμίνη διεγείρει την έκκριση του πεπτικού ενζύμου γαστρίνη και βρίσκεται στις καταλυτικές θέσεις σε ορισμένα ένζυμα. Η μέτρηση της ιστιδίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η ιστιδίνη (His/H) είναι ένα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος από τη διατροφή του και υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. Η πλευρική αλυσίδα ιμιδαζόλης της ιστιδίνης είναι μοναδική μεταξύ των αμινοξέων, γεγονός που προκαλεί την αρωματικότητα και τις αμφοτερικές της ιδιότητες σε φυσιολογικό pH. Αυτή η ιδιότητα την καθιστά βασικό καταλυτικό υπόλειμμα σε πολλά ένζυμα. Εκτελεί επίσης σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιεκκριτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα.

Η ιστιδίνη είναι ένα από τα λιγότερο άφθονα αμινοξέα στην πρωτεΐνη ολόκληρου του σώματος στον άνθρωπο. Τα πιο άφθονα αμινοξέα είναι η προλίνη (1328 g) και η γλυκίνη (1247 g) και τα δύο σημαντικά συστατικά για τις δομικές πρωτεΐνες, ενώ υπάρχουν μόνο 245 g ιστιδίνης, αμέσως μετά την τρυπτοφάνη στα 88 g.

Εκτός από την ελεύθερη και δεσμευμένη στις πρωτεΐνες ιστιδίνη της διατροφής, η ιστιδίνη μπορεί να ληφθεί από πρωτεόλυση των ενδογενών πρωτεϊνών και από την υδρόλυση πεπτιδίων που περιέχουν ιστιδίνη. Εκτός από το ρόλο της στη σύνθεση πρωτεϊνών, μπορεί να μετατραπεί σε ισταμίνη ή σε καρνοσίνη ενώ η περίσσεια της μπορεί να καταβολιστεί.

Η κατάλληλη διαιτητική πρόσληψη ιστιδίνης είναι ζωτικής σημασίας, τόσο κατά την ανάπτυξη όσο και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι ελλείψεις στην ιστιδίνη, καθώς και γενετικές διαταραχές στον μεταβολισμό της ιστιδίνης, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα του σώματος. Αξιοσημείωτα μεταβολικά προϊόντα είναι η ισταμίνη, το ουροκανικό οξύ και τα μυϊκά διπεπτίδια όπως η καρνοσίνη και η ανσερίνη. Ως νευροδιαβιβαστής, η ισταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης καθώς και για τη ρύθμιση του γαστρικού οξέος. Το ουροκανικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό επιδερμικού φραγμού στο δέρμα. Έχει επίσης συνδέσμους με την απορρόφηση του φωτός UV και την ανοσοκαταστολή. Τέλος, τα μυϊκά διπεπτίδια, όπως η καρνοσίνη και η ανσερίνη, παίζουν ρόλο ως ομοιοστατικοί ρυθμιστές που προστατεύουν τους ιστούς.

Γενετικές μεταλλάξεις έχουν αναφερθεί σε 3 ένζυμα της καταβολικής οδού της ιστιδίνης στο ήπαρ: ιστιδάση, ουροκανάση και γλουταμική φορμιμινοτρανσφεράση. Και οι 3 διαταραχές είναι σχετικά καλοήθεις, αν και πολλοί από τους ασθενείς έχουν νοητική υστέρηση που μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από τα ενζυμικά ελαττώματα.

Η ιστιδιναιμία είναι το πιο συχνή συγγενής μεταβολική διαταραχή στην Ιαπωνία. Χαρακτηρίζεται από αυξημένες συγκεντρώσεις ιστιδίνης στο αίμα και τα ούρα και μειωμένες συγκεντρώσεις ουροκανικού στο αίμα και το δέρμα. Προέρχεται από μειωμένη δραστηριότητα του ενζύμου ιστιδάση. Ο αρχικός χαρακτηρισμός της πάθησης περιελάμβανε νοητική υστέρηση και διαταραχή ομιλίας, αλλά είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για διαφορετικούς φαινότυπους της νόσου, που μπορεί να κυμαίνεται από καλοήθη φαινότυπο στην πλειονότητα των περιπτώσεων έως τη νοητική υστέρηση, στη μειοψηφία των ατόμων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it