Η κιτρουλίνη είναι ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ με χημικό τύπο C6H13N3O3. Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό ως παραπροϊόν του κύκλου της ουρίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα. Η μέτρηση της κιτρουλίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η κιτρουλίνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα στο καρπούζι, και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Κυκλοφορεί ως αθλητικό συμπλήρωμα λόγω του πιθανού ρόλου του στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και στη μείωση της μυϊκής κόπωσης.
Η κιτρουλίνη έχει μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία σε διάφορους τομείς, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η στυτική δυσλειτουργία και η αύξηση της απόδοση κατά την άσκηση. Πιστεύεται ότι βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι αγγειοδιασταλτικό που μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώσει την κυκλοφορία.
Η έρευνα επίσης έχει δείξει ότι η κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση και στη μείωση της μυϊκής κόπωσης αυξάνοντας την παραγωγή ΑΤΡ, μια βασική πηγή ενέργειας για τους μύες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου και στη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης μετά την άσκηση. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη της κιτρουλίνης για την υγεία, εντούτοις φαίνεται να ένα σημαντικό μόριο με μια σειρά πιθανών εφαρμογών στην αθλητική διατροφή, την καρδιαγγειακή υγεία και πολλά άλλα.
Η κιτρουλίνη μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης στο πλάσμα και στα ούρα για διάφορες ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις.
Τα χαμηλά επίπεδα κιτρουλίνης στο πλάσμα έχουν συσχετιστεί με κακή πρόγνωση σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής νόσου, της σήψης και του καρκίνου. Στην ηπατική νόσο, για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα κιτρουλίνης στο πλάσμα έχουν συσχετιστεί με πιο σοβαρή ηπατική βλάβη και αυξημένη θνησιμότητα.
Τα επίπεδα κιτρουλίνης στα ούρα έχουν επίσης μελετηθεί ως πιθανός βιοδείκτης για διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα επίπεδα κιτρουλίνης στα ούρα έχουν βρεθεί ότι είναι μειωμένα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμη ως δείκτης για τη δραστηριότητα και τη σοβαρότητα της νόσου.