URL path: Αρχική σελίδα // Μεθειονίνη

Μεθειονίνη

Η μεθειονίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ που βοηθά στην έναρξη της μετάφρασης του αγγελιαφόρου RNA, καθώς είναι το πρώτο αμινοξύ που ενσωματώνεται στη Ν-τελική θέση όλων των πρωτεϊνών. Η μεθειονίνη αποτελεί μια πηγή θείου, που απαιτείται από τον οργανισμό για τον φυσιολογικό μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Η μεθειονίνη βοηθά στη διάσπαση των λιπών, στην αποτοξίνωση του μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων, βοηθά στη μείωση της μυϊκής αδυναμίας και αποτρέπει τα εύθραυστα μαλλιά. Η μεθειονίνη αντιδρά με την τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) για να συμβάλει στη σύνθεση πολλών σημαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της επινεφρίνης και της χολίνης. Η μέτρηση της μεθειονίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η μεθειονίνη (Met/M) είναι ένα απαραίτητο αλειφατικό αμινοξύ, που περιέχει θείο και ένα πρόδρομο μόριο του σουκινυλ-CoA, της ομοκυστεΐνης, της κυστεΐνης, της κρεατίνης και της καρνιτίνης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεθειονίνη μπορεί να ρυθμίσει τις μεταβολικές διεργασίες, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και την πεπτική λειτουργία στα θηλαστικά. Παρεμβαίνει επίσης στον μεταβολισμό των λιπιδίων, στην ενεργοποίηση των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων και στη βιοσύνθεση της γλουταθειόνης για την εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, ο περιορισμός της μεθειονίνης αποτρέπει την διαταραχή του μεταβολισμού της μεθειονίνης/διαμεθυλίωσης, μειώνοντας έτσι τις βλάβες του DNA και τις καρκινογόνες διεργασίες και πιθανώς αποτρέπει αρτηριακές, νευροψυχιατρικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η S-αδενοσυλ-l-μεθειονίνη (SAM ή SAMe) είναι μια ένωση που σχηματίζεται από την αντίδραση μεθειονίνης και τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Το SAM είναι ο κύριος δότης μεθυλίου στο ανθρώπινο σώμα, που συμμετέχει σε ένα μεγάλο αριθμό βιοχημικών οδών.

Η μεθειονίνη μετατρέπεται σε SAM από την αδενοσυλοτρανσφεράση της μεθειονίνης. Το SAM στη συνέχεια χρησιμεύει ως δότης μεθυλίου σε πολλές αντιδράσεις μεθυλοτρανσφεράσης και μετατρέπεται σε S-αδενοσυλ-ομοκυστεΐνη (SAH). Η αδενοσυλ-ομοκυστεϊνάση μετατρέπει το SAH σε ομοκυστεΐνη.

Υπάρχουν δύο πορείες της ομοκυστεΐνης.

  1. Η μεθειονίνη μπορεί να αναγεννηθεί από την ομοκυστεΐνη μέσω της συνθετάσης της μεθειονίνης. Μπορεί επίσης να επαναμεθυλιωθεί χρησιμοποιώντας γλυκίνη βεταΐνη σε μεθειονίνη μέσω του ενζύμου μεθυλτρανσφεράση βεταΐνης-ομοκυστεΐνης (BHMT).
  2. Η ομοκυστεΐνη μπορεί να μετατραπεί σε κυστεΐνη. Η κυσταθειονίνη-β-συνθετάση συνδυάζει ομοκυστεΐνη και σερίνη για να παράγει κυσταθειονίνη.

Η μεθειονίνη και τα παράγωγά της εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα.

Πηγή θείου: Η μεθειονίνη είναι μια σημαντική πηγή θείου για πολλές ενώσεις, όπως τα αμινοξέα κυστεΐνη και ταυρίνη. Το θείο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και της ανάπτυξης των νυχιών, για την αύξηση της παραγωγής λεκιθίνης από το ήπαρ, τη μείωση του ηπατικού λίπους, την προστασία των νεφρών, την απέκκριση βαρέων μετάλλων και τη ρύθμιση του σχηματισμού αμμωνίας στα ούρα.

Αντιδράσεις S-αδενοσυλ-l-μεθειονίνης (SAM): Το SAM, ένα παράγωγο της μεθειονίνης, συμμετέχει στη σύνθεση της επινεφρίνης, της χολίνης και άλλων ουσιών και είναι σημαντικός δότης μεθυλίου.

Λιποτροπικό: Η μεθειονίνη είναι λιποτροπικό, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ και συνήθως βοηθά στην αποτοξίνωση των μεταβολικών αποβλήτων και τοξινών.

Θεραπεία υπερβολικής δόσης παρακεταμόλης: Η μεθειονίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της δηλητηρίασης από παρακεταμόλη για την πρόληψη της ηπατικής βλάβης.

Θεραπεία αρθρίτιδας: Το SAM χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την αρθρίτιδα και έχει λιγότερες παρενέργειες από τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Κατάθλιψη: Το SAM χορηγείται περισσότερο από οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό και θεωρείται αποτελεσματικό, γρήγορης δράσης και με λιγότερες παρενέργειες και μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διάθεση, όπως η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Ηπατική λειτουργία: Τα επίπεδα μεθειονίνης χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του ήπατος σε ενώσεις που περιέχουν θείο και το SAM χρησιμοποιείται για τη βελτίωση και την ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κίρρωσης και της βλάβης από το αλκοόλ και είναι το κλειδί για την παραγωγή γλουταθειόνης. Απενεργοποιεί επίσης τα οιστρογόνα για να αποτρέψει την καταστολή της ροής της χολής σε έγκυες γυναίκες ή σε όσες λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά.

Νευρολογικές διαταραχές: Το SAM θεωρείται ότι βελτιώνει τη σύνδεση των νευροδιαβιβαστών στους υποδοχείς στον εγκέφαλο και την αναγέννηση των νευραξόνων μετά από τραυματισμό.

Η μεθειονίνη παίζει επίσης ρόλο στη σύνθεση της φωσφατιδυλοχολίνης και άλλων φωσφολιπιδίων. Η ακατάλληλη μετατροπή της μεθειονίνης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Ενώ σχεδόν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη έχουν λίγη μεθειονίνη, η ποσότητα ποικίλλει ευρέως. Τα αυγά, τα ψάρια και ορισμένα κρέατα περιέχουν υψηλές ποσότητες μεθειονίνης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των αμινοξέων στα ασπράδια του αυγού είναι αμινοξέα που περιέχουν θείο (μεθειονίνη και κυστεΐνη). Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν συνήθως πολύ μικρότερες ποσότητες αυτών των αμινοξέων.

Παρά τη χαμηλή πρόσληψη μεταξύ των χορτοφάγων, έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μεθειονίνης στο αίμα από εκείνους που τρώνε κρέας και ψάρια. Αυτό το εύρημα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το διαιτητικό περιεχόμενο και οι συγκεντρώσεις μεθειονίνης στο αίμα δεν σχετίζονται πάντα άμεσα.

Αν και η μεθειονίνη έχει σημαντικούς ρόλους στο σώμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν οφέλη της δίαιτας χαμηλής σε αυτό το αμινοξύ. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα εξαρτώνται από τη διατροφική μεθειονίνη για να αναπτυχθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης θα μπορούσε να είναι ευεργετικός και να βοηθήσει στην εξάντληση των καρκινικών κυττάρων. Δεδομένου ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι συχνά χαμηλότερες σε μεθειονίνη σε σχέση με τις ζωικές πρωτεΐνες, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μείωση της μεθειονίνης μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσει την υγεία.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it