Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης, μια νευροορμόνη και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η τρυπτοφάνη είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό, βοηθά στην ανακούφιση της αϋπνίας προκαλώντας ύπνο, καταπραΰνει το άγχος και μειώνει την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία των πονοκεφάλων ημικρανίας, βοηθά στον έλεγχο του βάρους μειώνοντας την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο της υπερκινητικότητας στα παιδιά. Η τρυπτοφάνη προέρχεται από πρωτεΐνες κατά την πέψη με τη δράση πρωτεολυτικών ενζύμων. Η μέτρηση της τρυπτοφάνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η τρυπτοφάνη (Trp/W) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ αναγκαίο για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στη ρύθμιση της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, αϋπνία, αύξηση βάρους και υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή και τα συναισθήματά του ατόμου. Τα φυσιολογικά επίπεδα προάγουν τα αισθήματα της εμπιστοσύνης και της χαλάρωσης, ενώ τα χαμηλά επίπεδα συχνά οδηγούν σε καταθλιπτικά συναισθήματα ή ανησυχία. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αύξηση της όρεξης, λιγούρα για τη ζάχαρη και γλυκά και αύξηση του βάρους. Η λήψη περισσότερης τρυπτοφάνης στη διατροφή είναι ένας ασφαλής τρόπος αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό.

Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή και άλλων σημαντικών ουσιών. Η βιταμίνη B3 (νιασίνη), ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, συμμετέχει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και εμποδίζει τις επιδράσεις των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, παράγεται από την τρυπτοφάνη. Στην πραγματικότητα, περίπου το ήμισυ της συνολικής πρόσληψης τρυπτοφάνης μετατρέπεται σε νιασίνη. Μέσα στην επίφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε μελατονίνη. Η μελατονίνη ρυθμίζει την έλευση του ύπνου τη νύχτα και την έγερση το πρωί. Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στο να κοιμηθούν ή ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, συχνά συνιστάται να καταναλώνουν πριν από τον ύπνο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, όπως η γαλοπούλα ή το γάλα.

Η τρυπτοφάνη έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της υπερδραστηριότητας σε παιδιά, στον έλεγχο του στρες, για τη μείωση της όρεξης καθώς και σε πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της βουλιμίας, η οποία πιστεύεται ότι προκαλείται εν μέρει από τις διαταραχές των επιπέδων σεροτονίνης.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το βόειο κρέας και τα ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές τρυπτοφάνης. Το καστανό ρύζι, το τυρί cottage, τα αράπικα φιστίκια και η πρωτεΐνη σόγιας και ορισμένα δημητριακά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης.

Ως συμπλήρωμα κυκλοφορεί η μορφή τρυπτοφάνης, γνωστή ως 5-HTP (5-υδροξυ-τρυπτοφάνη). Η συνήθης δόση είναι από 300 έως 400 mg ημερησίως. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it