URL path: Αρχική σελίδα // Τυροσίνη

Τυροσίνη

Η τυροσίνη είναι πρόδρομος των ορμονών των επινεφριδίων επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη και των θυρεοειδικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της θυροξίνης. Είναι σημαντική στο γενικό μεταβολισμό, βοηθώντας στις λειτουργίες των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς και της υπόφυσης. Η τυροσίνη διεγείρει τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, δρα ως βελτιωτικό της διάθεσης, καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους, καθιστώντας την χρήσιμη στη θεραπεία της χρόνιας κόπωσης, της ναρκοληψίας, του άγχους, της κατάθλιψης, της χαμηλής libido, των αλλεργιών και των πονοκεφάλων. Η τυροσίνη συντίθεται μεταβολικά από το σημαντικό αμινοξύ φαινυλαλανίνη για να γίνει το παρα-υδροξυ παράγωγο της φαινυλαλανίνης. Η μέτρηση της τυροσίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η τυροσίνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και διεγείρει το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και στη θεραπεία παθήσεων που χαρακτηρίζονται από χρόνια κόπωση.

Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκείς ποσότητες τυροσίνης για να σχηματίσει πολλές σημαντικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης, της ευαισθησίας στον πόνο και της αντίδρασης του σώματος στο στρες. Είναι επίσης απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, της υπόφυσης και των επινεφριδίων. Χαμηλά επίπεδα τυροσίνης μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, χρόνια κόπωση και υποτονικό μεταβολισμό.

Ο οργανισμός χρειάζεται τόσο την τυροσίνη όσο και το απαραίτητο αμινοξύ, τη φαινυλαλανίνη, για να παράγει την επινεφρίνη (αδρεναλίνη), τη ντοπαμίνη και την νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη), τρεις νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν ουσιαστικά τον τρόπο που το σώμα αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Χωρίς επαρκείς ποσότητες φαινυλαλανίνης, ο οργανισμός δεν μπορεί να σχηματίσει τυροσίνη  και επίσης χωρίς επαρκείς ποσότητες τυροσίνης, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει τη φαινυλαλανίνη. Η έλλειψη και των δυο αυτών αμινοξέων μπορεί να καταστήσει τον οργανισμό ευάλωτο σε πλήθος ψυχικών διαταραχών, όπως στρες, κατάθλιψη, χαμηλή λίμπιντο και χρόνια κόπωση. Τα συμπληρώματα τυροσίνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με συμπληρώματα 5-ΗΤΡ (5-υδροξυ-τρυπτοφάνης), έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη θεραπεία της κατάθλιψης. Η λήψη συμπληρωμάτων τυροσίνης έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργιών, πονοκεφάλων, της νόσου Parkinson και στερητικών συνδρόμων.

Αν και το σώμα παράγει τυροσίνη από τη φαινυλαλανίνη, είναι δυνατό ο οργανισμός να προσλάβει επιπλέον φαινυλαλανίνη από ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, αβοκάντο, μπανάνας, γαλακτοκομικών προϊόντων, φασολιών και δημητριακών. Όμως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από μια κατάσταση που καθιστά αδύνατο να μετατρέψουν τη φαινυλαλανίνη σε τυροσίνη και η οποία ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU). Για αυτούς τους ανθρώπους η τυροσίνη είναι απαραίτητο αμινοξύ και η συμπληρωματική λήψη είναι απαραίτητη. Η τυροσίνη είναι διαθέσιμη σε σκόνη και κάψουλες, και λαμβάνεται καλύτερα κατά την κατάκλιση, έτσι ώστε να μην ανταγωνίζεται για την απορρόφηση της με άλλα αμινοξέα.

Ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή ημικρανίες δεν πρέπει να λαμβάνουν τυροσίνη ή ακόμα και να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Επίσης, ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ) δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα τυροσίνης ή φαινυλαλανίνης ή να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτών των αμινοξέων. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη αυτών των αμινοξέων προκαλεί επικίνδυνες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση όταν συνδυάζονται με τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it