Ο βασικός έλεγχος της Οστεοπόρωσης αποτελείται από επιλεγμένες εξετάσεις που παρέχουν μια πρώτη, βασική εικόνα των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να βοηθήσει να γίνουν συγκεκριμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση της οστικής απώλειας και την αναγέννηση των οστών. Ο βασικός έλεγχος της Οστεοπόρωσης χρησιμοποιείται ακόμη για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών σχημάτων.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Οστεοπόρωσης
- Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
- Το φύλο (συχνότερη στις γυναίκες)
- Η φυλή (συχνότερη στη λευκή)
- Κακή διατροφή και κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Έλλειψη άσκησης
- Το πολύ χαμηλό βάρος
- Μακροχρόνια θεραπεία με στεροειδή και ορισμένα άλλα φάρμακα
- Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες
- Μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, τσαγιού, κρέατος
- Ανεπαρκής πρόσληψη Ασβεστίου ή και ανεπαρκής απορρόφησή του
- Χειρουργικές επεμβάσεις στο γαστρεντερικό
- Μεγάλη ηλικία
- Χρόνιο στρες
- Ιστορικό καταγμάτων
- Ορμονικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων του υπερπαραθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού
Γιατί είναι απαραίτητος ο Βασικός Έλεγχος της Οστεοπόρωσης;
Τα οστά συνεχώς ανακυκλώνονται, απορροφώνται και επανασχηματίζονται. Η απορρόφηση (διάσπαση) των οστών γίνεται από τους οστεοκλάστες και ο σχηματισμός των οστών από τους οστεοβλάστες. Η Οστεοπόρωση αποτελεί μια κοινή ασθένεια των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και συνδέεται με την αυξημένη απορρόφηση των οστών και το μειωμένο σχηματισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία λεπτών και αδύναμων οστών τα οποία είναι επιρρεπή σε κατάγματα. Η Οστεοπόρωση αναγνωρίζεται τώρα ολοένα περισσότερο και σε ηλικιωμένους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την θεραπευτική παρέμβαση και την πρόληψη των καταγμάτων στα οστά.
Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και μερικές φορές με συμπληρώματα. Σε άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει οστεοπόρωση, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επιβράδυνση της νόσου.
Τα αρχικά στάδια της νόσου είναι ασυμπτωματικά. Μόνον ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες αποδείξεις προκειμένου να αρχίσουν έγκαιρα οι απαραίτητες θεραπευτικές παρεμβάσεις.