URL path: Αρχική σελίδα // Ταυρίνη

Ταυρίνη

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και παράγεται στο σώμα από τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη. Βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και των μυών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Η μέτρηση της ταυρίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Η ταυρίνη (Tau) βοηθά στη μεταφορά του καλίου, του μαγνησίου και του νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες, τριών συστατικών που είναι βασικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Η ταυρίνη είναι γνωστό ότι παρέχει υποστήριξη στους νευροδιαβιβαστές και έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-ταυρίνης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μυοκαρδίου και έτσι βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια και τις αρρυθμίες.

Επειδή η ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των μυών, πιστεύεται ότι η συμπληρωματική λήψη ταυρίνης μπορεί να είναι ευεργετική για τους αθλητές. Μια μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης οδηγεί σε μείωση της παραγωγής των οξειδίων του αζώτου, γεγονός το οποίο με τη σειρά ςου προκαλεί μείωση της ροής του αίματος (και του οξυγόνου) στους μυς.

Η ταυρίνη είναι επίσης σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών του σώματος. Αποτελεί βασικό συστατικό της χολής και απαιτείται για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και για τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στον ορό, και πιθανόν να συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο σώμα. Η ταυρίνη φαίνεται να προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία, αφού ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει τα μάτια μειώνοντας τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από το ηλιακό φως και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ταυρίνη έχει επίσης προταθεί ως πιθανή θεραπεία για την επιληψία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, τον αλκοολισμό, την κυστική ίνωση και τη νόσο Alzheimer.

Η ταυρίνη βρίσκεται στα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και το γάλα. Δεν υπάρχουν επίσημες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες πρόσληψης για την ταυρίνη. Οι ενήλικες μπορούν να παράγουν ταυρίνη, αλλά τα νεογέννητα δεν μπορούν να την συνθέσουν από μόνα τους και πρέπει να τη λάβουν από εξωτερικές πηγές.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it