Η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) έναντι της γλιαδίνης (αντι-γλιαδίνη) στα κόπρανα είναι ένας σημαντικός δείκτης για την ευαισθησία στη γλουτένη και τις σχετικές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η κοιλιοκάκη και η μη-κοιλιοκακή υπερευαισθησία στη γλουτένη (NCGS). Η γλιαδίνη είναι ένα συστατικό της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η ανοσολογική απόκριση στη γλιαδίνη περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της sIgA, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσία του βλεννογόνου.
Η μέτρηση της αντι-γλιαδίνης sIgA στα κόπρανα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διάγνωση διαταραχών που σχετίζονται με τη γλουτένη, την παρακολούθηση της τήρησης της δίαιτας χωρίς γλουτένη και την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης του βλεννογόνου. Η μη επεμβατική φύση της εξέτασης την καθιστά σημαντική επιλογή, ειδικά σε παιδιατρικούς ασθενείς και εκείνους που διστάζουν να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος ή βιοψίες.
Κοιλιοκάκη
- Αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
- Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και δυσαπορρόφηση που οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις.
- Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει ορολογικές εξετάσεις για αντισώματα έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG) και ενδομυίου (EMA), ακολουθούμενη από επιβεβαιωτική βιοψία δωδεκαδακτύλου.
- Η αντι-γλιαδίνη sIgA στα κόπρανα μπορεί να υποστηρίξει τη διάγνωση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι ορολογικές εξετάσεις είναι ασαφείς ή σε ασθενείς με ανεπάρκεια IgA.
Μη-κοιλιοκακική υπερευαισθησία στη γλουτένη (NCGS)
- Μια κατάσταση όπου οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωση γλουτένης χωρίς την αυτοάνοση βλάβη που παρατηρείται στην κοιλιοκάκη.
- Τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με αυτά της κοιλιοκάκης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού άλγους, των φουσκωμάτων, της διάρροια και της κόπωσης.
- Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική, με βάση την ύφεση των συμπτωμάτων μετά την απομάκρυνση της γλουτένης και τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης και της αλλεργίας στο σιτάρι.
- Η μέτρηση της αντι-γλιαδίνης sIgA στα κόπρανα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανοσολογικών αποκρίσεων στη γλουτένη σε αυτούς τους ασθενείς.
Παρακολούθηση συμμόρφωσης με δίαιτα χωρίς γλουτένη
- Για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η αυστηρή τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών.
- Τα επίπεδα αντι-γλιαδίνης sIgA στα κόπρανα μπορούν να παρακολουθούνται για την αξιολόγηση της διατροφικής συμμόρφωσης, καθώς αυτά τα επίπεδα συνήθως μειώνονται μετά την αυστηρή εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή.
Συνήθως δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική πρόσληψη γλουτένης ή την απόλυτη διακοπή της πριν από την εξέταση.
Ερμηνεία των αποτελεσμάτων
- Αυξημένα επίπεδα αντι-γλιαδίνης sIgA στα κόπρανα υποδηλώνουν ανοσολογική απόκριση στη γλουτένη.
- Στην κοιλιοκάκη, τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν συνεχιζόμενη έκθεση στη γλουτένη ή κακή διατροφική συμμόρφωση.
- Στη μη-κοιλιοκακική υπερευαισθησία στη γλουτένη, η αυξημένη sIgA υποστηρίζει τη διάγνωση, αν και απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση και κλινική συσχέτιση.
Η μέτρηση της αντι-γλιαδίνης sIgA στα κόπρανα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση και διαχείριση διαταραχών που σχετίζονται με τη γλουτένη. Η μη επεμβατική φύση της εξέτασης και η ικανότητά της να αντανακλά τις ανοσολογικές αποκρίσεις του βλεννογόνου την καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμη στην κλινική πρακτική.