URL path: Αρχική σελίδα // Γλουτένη Πλήρης Έλεγχος Ευαισθησίας

Γλουτένη Πλήρης Έλεγχος Ευαισθησίας

Οι σχετιζόμενες με τη γλουτένη διαταραχές, χωρίζονται με βάση τον παθογεντικό τους μηχανισμό σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτοάνοσες, σε αλλεργικές και σε μη-αυτοάνοσες & μη-αλλεργικές. Ο Πλήρης Έλεγχος των Διαταραχών Σχετιζόμενων με Γλουτένη της Διαγνωστικής Αθηνών περιλαμβάνει τη διερεύνηση και των τριών κατηγοριών, δηλαδή τον έλεγχο για την κοιλιοκάκη, για την αλλεργία στο σιτάρι και για τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Αυτοάνοσες Διαταραχές

Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν εβδομάδες ως χρόνια μετά την έκθεση στη γλουτένη. Οι αυτοάνοσες διαταραχές περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη, την ερπητοειδή δερματίτιδα και την αταξία από γλουτένη.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσο-μεσολαβούμενη εντεροπάθεια που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης σε ευαίσθητα άτομα. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι συνήθως σταδιακή και χαρακτηρίζεται από χρονικό διάστημα μηνών ή χρόνων που μεσολαβεί μετά την εισαγωγή της γλουτένης. Παρ'όλα αυτά, σε ασθενείς υπό μακροχρόνια θεραπεία με δίαιτα χωρίς γλουτένη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά άμεσα συμπτώματα, όπως έμετο και κοιλιακό πόνο.

Ερπητοειδής Δερματίτιδα

Η ερπητοειδής δερματίτιδα εμφανίζεται ως παθολογικές εκδηλώσεις του δέρματος σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Παρουσιάζεται ως φυσαλιδώδες εξάνθημα και ιστολογικά υπάρχουν εναποθέσεις ανοσοσφαιρίνης IgA στο δέρμα.

Αταξία από Γλουτένη

Η αταξία από γλουτένη είχε αρχικά οριστεί ως ιδιοπαθής σποραδική αταξία με θετικούς τους ορολογικούς δείκτες για την δυσανεξία στη γλουτένη. Όπως και η κοιλιοκάκη, η αταξία από γλουτένη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βλάβες στην παρεγκεφαλίδα που οδηγούν σε αταξία, δηλαδή σε έλλειψη μυϊκού συντονισμού των εκούσιων κινήσεων.

Αλλεργικές Διαταραχές (Αλλεργία στο Σιτάρι)

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν λεπτά ως ώρες μετά την έκθεση στη γλουτένη.

Ως αλλεργία στο σιτάρι ορίζεται η ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση ενάντια στις πρωτεΐνες του σιταριού. Ανάλογα με την οδό έκθεσης στο αλλεργιογόνο και ανάλογα τους υποκείμενους ανοσολογικούς μηχανισμούς, η αλλεργία στο σιτάρι ταξινομείται ως κλασική τροφική αλλεργία που επηρεάζει το δέρμα, την γαστρεντερική οδό ή την αναπνευστική οδό, εξαρτώμενη από το σιτάρι αναφυλαξία που προκαλείται από άσκηση (WDEIA), επαγγελματικό άσθμα (άσθμα του αρτοποιού), ρινίτιδα και κνίδωση εξ επαφής. Τα αντισώματα IgE παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των ασθενειών.

Μη-Αυτοάνοσες & Μη-Αλλεργικές διαταραχές (Υπερευαισθησία στη Γλουτένη)

Οι μη-Αυτοάνοσες & μη-Αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν ώρες ως ημέρες μετά την έκθεση στη γλουτένη.

Είναι πλέον σαφές ότι, εκτός από την κοιλιοκάκη και την αλλεργία στο σιτάρι, υπάρχουν περιπτώσεις αντιδράσεων στη γλουτένη στις οποίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν αλλεργικοί ή αυτοάνοσοι μηχανισμοί. Οι περιπτώσεις αυτές ορίζονται γενικά ως μη-κοιλιοκακική υπερευαισθησία στη γλουτένη  ή πιο απλά, υπερευαισθησία στη γλουτένη. Η υπερευαισθησία στη γλουτένη είναι μια κατάσταση διαφορετική από την κοιλιοκάκη και δεν συνοδεύεται από αύξηση των αντι-tTG (ιστικής τρανσγλουταμινάσης) αυτοαντισωμάτων ή την ύπαρξη άλλων αυτοάνοσων καταστάσεων. Το λεπτό έντερο των ασθενών με υπερευαισθησία στη γλουτένη είναι συνήθως φυσιολογικό. Ωστόσο, οι δύο παθολογικές καταστάσεις δεν μπορούν να διακριθούν κλινικά, δεδομένου ότι τα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με υπερευαισθησία στη γλουτένη συχνά εμφανίζονται και σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Σε ποιους απευθύνεται ο Πλήρης Έλεγχος Διαταραχών Σχετιζόμενων με Γλουτένη;

Ο έλεγχος αφορά ενήλικες που έχουν οποιαδήποτε από τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη και στους οποίους η δίαιτα χωρίς γλουτένη επιφέρει μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης

Share it